FOTO Rezidencija pape Nikole III. domaćin RECup projekta, Općina Breznički Hum hrvatski predstavnik

Varaždinske vijesti | 13.3.2024. u 07:45h | Objavljeno u Našim krajem

Zaposlenost i zapošljavanje već dugi niz godina predstavljaju jedan od vodećih problema koji muče brojne zemlje, pa tako i članice Europske unije.

Stoga su sudionici europskog projekta RECup iz Grčke, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Hrvatske proteklih dana boravili u talijanskom gradiću Soriano nel Cimino nedaleko talijanske prijestolnice Rima, kod domaćina drugoga susreta ovoga europskog projekta.

Hrvatsku je delegaciju predstavljala Općina Breznički Hum, koja je proteklih godina sudjelovala na dvadesetak sličnih europskih projekata.

Tema susreta bila je vezana uz nezaposlene građane i njihovo aktivno sudjelovanje u oblikovanju europske politike.

Načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić je pred kolegama iz različitih sredina zemalja sudionica govorio o stanju nezaposlenosti na području svoje općine.

Istaknuo je kako se zbog brojnih novootvorenih radnih mjesta na području Brezničkog Huma tražitelji zaposlenja u novije vrijeme sve više zapošljavaju na području ove općine, pa Hum gotovo da i nema nezaposlenih.

- No tome nije bilo tako u proteklim desetljećima radi mnogih mladih ljudi koji su posao tražili i pronašli izvan svoga mjesta. No, trendovi se u novije vrijeme bitno mijenjaju pa se mladi vraćaju a uz njih dolaze i drugi te posao pronalaze kod nas – zaključio je Hegedić i dodao kako u posljednje vrijeme sve više radnika iz tzv. trećih zemalja nalazi posao u brezničkohumskim tvrtkama u kojima trenutno radi oko 50 radnika iz Nepala.

Situacija s nezaposlenosti slična je u gotovo svim europskim zemljama i ona varira od 4 do 15 posto – zaključak je nakon održanog drugoga susreta projekta RECup.

Sudionici su ukazali na izazove s kojima se nezaposleni suočavaju poput diskriminacije, različitih uvjeta zapošljavanja kod žena i muškaraca, te kod starijih a radno sposobnih osoba.

Govorilo se i o političkim aspektima koji podržavaju nezaposlenost, o pristupima osnaživanju i rješavanju prepreka kod primjerice migranata, te o primjerima dobre prakse i budućnosti rada i zapošljavanja na nacionalnoj i na europskoj razini.

Uz nekoliko održanih radionica, sudionici ovoga projekta imali su priliku posjetiti srednjovjekovni dvorac obitelji Orsini koji dominira gradićem Soriano.

Izgrađen u 13. stoljeću, doista spada među najljepše dvorce Italije, a blizina Rima bila je razlog što je to jedino naselje izvan Vatikana, koje je u to vrijeme tadašnji papa Nikola III. odabrao za svoju rezidenciju i stanovanje.

Slijedeći 3. susret sudionika projekta RECup bit će održan krajem ožujka u Hrvatskoj, a domaćin će mu biti Općina Breznički Hum.