FOTO: Prvo izdanje Sajma sigurnosti i prevencije oduševilo Novomarofčane Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Prvo izdanje Sajma sigurnosti i prevencije oduševilo Novomarofčane

Varaždinske vijesti | 8.6.2018. u 12:23h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu obilježavanja Dana grada, u Novom Marofu danas se održava 1. Sajam sigurnosti i prevencije. Sajam se održava do 17 sati na prostoru Zagorske ulice, ispred gradske uprave i na parkiralištu novomarofske ispostave Doma zdravlja, a organizatori su Vijeće za prevenciju Varaždinske županije i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa te Policijska uprava varaždinska.

Na 1. Sajmu sigurnosti i prevencije postavljeni su informativni punktovi, organiziraju se radionice te predstavljaju tehnike kojom raspolaže PU varaždinska te izvode pokazne vježbe samoobrane. Najviše pozornosti, i oduševljenja najmlađih, izazvala je pokazna vježba padobranskog desanta. Predstavlja se i Hrvatska vojska, a svoju tehniku pokazuje i Hrvatski auto klub. Sajam su već obišli najmlađi, polaznici dječjih vrtića i škola s područja grada Novog Marofa i susjednih općina.

- Sigurnost je danas u Novom Marofu na najvišem mogućem nivou, sve vrvi od policije, specijalne policije, vojske. Danas pokazujemo prevenciju na djelu - rekao je domaćin, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, zadovoljan što je više od tisuću djece obišlo sajam i imalo priliku naučiti nešto o sigurnosti i prevenciji. Dodao je da Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa odlično surađuje s Policijskom postajom Novi Marof i PU varaždinskom.

- Ono malo kriminaliteta i problema u prometu sustavno se rješava. Postavit ćemo nekoliko kamera na području grada kako bi se poboljšala sigurnost građana - najavio je Jenkač.

Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, podsjetila je na uzrečicu „Bolje spriječiti, nego liječiti“.

- Novi Marof je prepoznao parolu koja zaista vrijedi: Bolje prevenirati, nego intervenirati - kazala je Veber.

Da je veliki odaziv dokaz da je pogođeno s odlukom da se 1. Sajam sigurnosti i prevencije organizira u Novom Marofu, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

- Veseli me niz akcija i edukacija upravo za djecu. Krajnji cilj je širiti sigurnost na cijelu županiju, danas iz Novog Marofa, a naša policijska uprava uvijek je na visini zadatka - dodao je Paljak.

U Novom Marofu je bio i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop koji je naglasio da je sigurnost važna za sve, i mlade i starije.

- Dobro je da djecu, kad se uključuju u društveni život, odmah upućujemo na to što je dobro, što je loše, gdje moraju pripaziti. Ovaj sajam koristan je za djecu, ali i za njihove roditelje - rekao je Jakop.

1. Sajam sigurnosti i prevencije otvorio je zamjenik načelnika PU varaždinske Darko Blaži.

- Kao i cijela Varaždinska županija, područje grada Novog Marofa može se smatrati sigurnim područjem. To raduje i time građani mogu biti zadovoljni. Nama u policiji primarno je važna prevencija i partnerstvo s lokalnom zajednicom - kazao je Blaži dodavši da je policija jsamo jedan segment sigurnosti.

Susret u Novom marofu bio je prilika i za predstavljanje nekih gospodarskih subjekata. Ludbreška tvrtka Ducati komponenti poklonila je električni bicikl Gradu Novom Marofu, a koristit će ga policijski službenici.

- Policija će tako u Novom Marofu promovirati zdrav način života i korištenje bicikala umjesto automobila - istaknuo je gradonačelnik Siniša Jenkač.