FOTO Proslavljen Dan općine Beretinec: "Mi smo tu zbog svojih mještana" Foto: VV

FOTO Proslavljen Dan općine Beretinec: "Mi smo tu zbog svojih mještana"

| 14.9.2022. u 21:20h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je proslavljen Dan općine Beretinec - blagdan Uzvišenja Svetoga Križa.

Brojne okupljene uzvanike u u Lovačkom domu "Trčka Šaulovec" pozdravili su predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš i načelnik Nikola Žganec, koji su izdvojili najvažnije projekte realizirane u općini Beretinec u proteklih godinu dana.

svecana_sjednica_beretinec_2022__2_of_42_.jpg

Predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš kazao je kako, u odnosu na prošlu godinu kada su više mogli govoriti o planovima jer je nova općinska vlast na čelu Beretinca bila svega nekoliko mjeseci, danas mogu puno više govoriti o onome što je odrađeno.

Stipendije svim redovitim studentima

- Ove godine prvi put smo donijeli odluku prema kojoj će stipendije dobivati svi redoviti studenti s područja općine. Prvi put smo donijeli i pravilnik o stambenom zbrinjavanju mladih na temelju kojeg smo raspisali natječaj te će ovih dana biti potpisani ugovori sa šest mladih obitelji koje ostaju ili dolaze u našu sredinu, a u najavi imamo još toliko koji se planiraju javiti do kraja godine ili početkom iduće – najavio je Kapeš i dodao kako su ovo stvari koje, uz niz drugih mjera i podizanje standarda, čine Beretinec općinom poželjnom za život.

svecana_sjednica_beretinec_2022__22_of_42_.jpg

Naglasio je i kako je u suradnji sa susjednim općinama Vidovec, Sveti Ilija i Gornji Kneginec osnovana Turistička zajednica "Varaždinski bregi" koje će, prema njegovim riječima, sasvim sigurno obogatiti turizam općine Beretinec.

- Kada govorimo o turizmu moramo spomenuti dvorac Šaulovec te zahvaliti Varaždinskoj županiji na njenim ulaganjima u ovaj biser šireg našeg kraja – zaključio je Kapeš.

Načelnik Nikola Žganec istaknuo je kako je unazad godinu dana Općina Beretinec bila iznimno uspješna u povlačenju financijskih potpora od raznih institucija. Tako su na području općine završili ili su u tijeku radovi vrijedni više od 4 milijuna kuna, što su za malu sredinu poput Beretinca značajna sredstva.

svecana_sjednica_beretinec_2022__24_of_42_.jpg

- Naša svakodnevica su modernizacije i izvanredna održavanja nerazvrstanih cesta, programi zaštite kulturnih dobara, sanacije klizišta izgradnjom potpornog zida, ulaganja u sportsku infrastrukturu, izgradnja novih propusta, uređenja vodotoka, novi elektrovodovi, modernizacija i produžeci javne rasvjete, proširenja vodovodne mreže, ulaganja u poljske putove, uređenja javnih površina – rekao je načelnik Žganec te dodao kako Općina ulaže značajna sredstva i u ono najvažnije, svoje mještane.

"Obrazovanje je važno"

Među ostalim, napomenuo je, Općina izdvaja sredstva za rad udruga, ulaže u predškolski odgoj, sufinancira aktivnosti u školama, stipendira učenike i studente, roditeljima pruža financijsku pomoć i dodjeljuje bespovratne potpore mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, što je dokaz da je socijalno osjetljiva općina koja vodi brigu o svojim ljudima i uspostavlja poticajno kruženje.

- Općina Beretinec ubuduće će stipendirati više učenika i studenata sa svog područja. Obrazovanje nam daje svijest o životu oko nas, priprema nas za život, pomaže nam izgraditi mišljenja i pruža nam nove perspektive. Obrazovanje je važno, to je činjenica. Nažalost, ono je i skupo. Stoga Općina Beretinec isto tako ima niz mjera pomoći mladima i roditeljima – dodao je načelnik.

svecana_sjednica_beretinec_2022__16_of_42_.jpg

S obzirom da je ovo prvi mandat općinske vlasti, načelnik Žganec napomenuo je kako imaju volje, snage, a vjeruje i znanja da svojim trudom i zalaganjem još brže ulažu u komunalnu, prometnu, vodoopskrbnu i telekomunikacijsku infrastrukturu.

- Želimo jačanje gospodarske konkurentnosti, podizanje sustava odgoja i obrazovanja, da pružamo sveobuhvatnu socijalnu zaštitu, da razvijamo sport, kulturu i turizam, da mladim obiteljima pomažemo u skladu svojih mogućnosti i da ne zaboravimo na naše umirovljenike. Mi smo tu zbog svojih mještana, a Općina Beretinec ima potencijale koje može i mora iskoristiti te se nadam da ćemo zajedničkim snagama i timskim radom uspjeti realizirati zacrtane ciljeve – zaključio je Žganec.

"Šaulovec - pravi bombončić"

Čestitke u povodu Dana općine okupljenima i svim mještanima uputio je i župan Anđelko Stričak istaknuvši da na području općine ima puno investicija i da se općina razvija na svim područjima.

- Sam smještaj općine Beretinec je specifičan, oslanja se na Grad Varaždin, tako da u ovom nizinskom dijelu prema Varaždinu grade poduzetničku, odnosno gospodarsku zonu koja se jako dobro razvija. Briježni dio je posvećen uzgoju voća, povrća i vinogradarstvu, a u posljednje vrijeme građani i OPG-ovi sve više uređuju svoje objekte kao kuće za odmor. To nas, naravno veseli, a pogotovo ovaj naš turistički "bum" – izjavio je župan.

svecana_sjednica_beretinec_2022__28_of_42_.jpg

- Kruna svega bit će uređenje dvorca Šaulovec u Europski talent centar. Ove smo godine započeli s uređenjem vanjskog dijela stolarije i jednim dijelom krovišta, ali kad se dvorac privede svrsi, bit će pravi "bombončić" - zaključio je Stričak.

U ime gradonačelnika i načelnika Dan općine je čestitao načelnik općine Petrijanec, Željko Posavec. Naglasio je da su rezultati u općini impresivni, budući da investicije uvelike nadmašuju izvorni dio proračuna.

- Mlada ekipa u Općini ima volje, želje i htijenja. Nije propustila niti jedan natječaj, nije propustila osigurati sredstva EU fondova za ulaganje na području općine i vjerujem da će tako biti i dalje – završio je Posavec.

svecana_sjednica_beretinec_2022__26_of_42_.jpg

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paljak pridružio se čestitkama. I on je naglasio vidljive rezultate ulaganja i realizacije projekata na području općine, a posebno je istaknuo socijalnu osjetljivost u radu Općine što se očituje kroz niz mjera namijenjenih mladim obiteljima, djeci, učenicima, studentima.

svecana_sjednica_beretinec_2022__27_of_42_.jpg

Uručena općinska priznanja

Svečana sjednica bila je prilika za dodjelu priznanja zaslužnim mještanima koji su svojim dostignućima doprinijeli razvoju Općine Beretinec. Tako su priznanja za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena Katarini Valentak, Mariji Žimbrek, Idi Horvatić, Marti Kapeš, Mihaelu Šinku, Petru Njegovcu, Klari Požgaj, Lani Tomašković i Niki Vidiću, a ovogodišnje priznanje za doprinos ugledu i promociji općine Beretinec u zemlji i svijetu otišlo je u ruke Lane Šćukanec.

svecana_sjednica_beretinec_2022__37_of_42_.jpg

Načelnik Žganec na kraju je sjednice županu Stričaku uručio sliku dvorca Šaulovec, koju je naslikala mlada slikarica Marija Pongrac, kao zahvalu za ulaganja na području općine Beretinec i u dvorac Šaulovec.

svecana_sjednica_beretinec_2022__38_of_42_.jpg

Više fotografija sa svečane sjednice pogledajte u fotogaleriji: