FOTO: Prošetali smo perivojem Erdödy u Novom Marofu: Pročitajte što smo saznali!

| 2.6.2017. u 19:24h | Objavljeno u Našim krajem

Perivoj Erdödy spomenik je parkovne arhitekture zasađen još u 19. stoljeću u vrijeme gradnje dvorca te se u njemu nalaze izrazito rijetke i vrijedne biljne vrste. Novomarofčani ga znaju kao park u sklopu bolnice, a nalazi se u samom centru Novog Marofa. Kako bi se posjetiteljima, ali i domaćem stanovništvu približile vrijednosti i značaj hortikulturalnih i botaničkih vrsta, Turistička zajednica Grada Novog Marofa organizirala je "Šetnju perivojem Erdödy" uz stručno vođenje profesorice Ivane Žmegač.

Primjerci stari 300-ak godina

Specifičnost novomarofskog parka je upravo u tome što je u originalnu šumu koja je u na novomarofskom području bila autohtona šuma bukve i hrasta, zasađeno jako puno egzotičnih vrsta. One su donijete još prije 300-ak godina s različitih kontinenata u suradnji s grofom Erdödyjem i grofom Bombellesom vlasnikom Opeke.
Stoga, kako kaže profesorica Žemgač, u vrijeme kad je formiran Arburetum Opeka dobar dio tih biljaka koji je sađen tamo, sadilo se u isto vrijeme i u Marofu. Za razliku od Opeke čiji je arboretum posebno zaštićen i drugačije njegovan, novomarofsksi park je samo zaštićena park šuma koja se nije baš detaljno njegovala pa je park dobrim dijelom "podivljao" i vratio se, u nekim djelovima, u originalnu šumu.

Brojne egzotične vrste

-Prolazeći parkom mogli smo vidjeti egzotične vrste koje su jedinstvene baš za ovo područje i koje se ne mogu naći baš bilo gdje - rekla je profesorica Žemgač. Stoga je posebno istaknula japansku kriptomeriju, japansku hibu, ginkgo bilobu. Novomarofski park u sklopu bolnice može se pohvaliti primjercima koji su stari više od 300 godina, a to je primjerak patane o kojoj je grof Erdödy napravio i fotodokumentaciju.
-Platana je jedan primjer starosti novomarofskog parka. Među najstarijima je uz nekoliko primjeraka hrasta i lipe koji su do sada očuvani. Ta su stabla najveća kulturna vijednost ovoga parka - objasnila je Žmegač.

Od kanadske čuge do mega sekvoje

Inače, kako kaže profesorica, u donjem šumskom području postoje još egzotičniji primjerci kao što su kanadska čuga, mega sekvoja i dobar dio drugih biljaka koje su još egzotičnije i zanimljivije, ali je do njih problematično doći jer taj dio parka nije uređen. Zanimljiv je dio parka i cvjetnjak koji je botanički i hortikulturalno gledano isto zanimljiv s povijesnog stajališta.
-Romantični i ovalni oblik cvjetnjaka dokazuje da se grof Erdödy nije baš strogo držao pravila uređivanja po strogim, pravilnim habsburškim linijama kojima su, recimo, uređeni dvorci u Beču - rekla je Žmegač, dodavši da je novomarofski park "mekše" napravljen.

Potreban plan obnove

Također, prije II. svj. rata dvorac i park je korišten je za potrebe bolnice za plućne bolesti pa je u njemu zasađen velik broj golosjemenjača koje smolom pročišćuju zrak, a bolesnicima s plućnim bolestima olakšavaju disanje.
Naime, kako navodi Žmegač, napravljen je 2006. jedan jako dobar plan revitalizacije i obnove parka jedino što on zahtjeva financijska sredstva. Inače, Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof koja je dio Opće bolnice Varaždin, već dugi niz godina organizira početkom ljeta akcije kojima se radi na uređenju parka te se cvjetnim gredicama park dodatno obogaćuje. Od prošle godine Turistička zajednica Grada Novog Marofa priključila sa se manifestaciji "Šetnju perivojem Erdödy" s ciljem da se s vremenom razvije u turističku ponudu grada. Nakon šetnje bio je organiziran i kratki umjetnički program u kojem su nastupala djeca iz KUD-a Remetinec i Umjetničkog odjela OŠ Novi Marof.

Šetnji je prisustvovao i župan Štromar, zajedno s gradonačelnikom Novog Marofa, Sinišom Jenkačem te ravnateljom Opće bolnice Varaždin, Nenadom Kudelićem

Gradonačelnik Jenkač tom je prilikom naglasio kako ima namjeru da ovaj obilazak zaštićenog parka Erdödy preraste u tradiciju te da je želja Turističke zajednice u suradnji s Općom bolnicom Varaždin približiti park građanima.

-Park je u vlasništvu Varaždinske županije, tj. Opće bolnice, i nadamo se da će se krenuti u obnovu i zaštitu. Invazivne vrste treba ukloniti iz parka. Nadamo se da će se iznaći sredstva Županije i resornog ministarstva, kao što smo mi prijavili Grebengrad i crkvu u Remetincu, pa da i dvorac Erdödy i park budu prijavljeni na natječaje Ministarstva kulture za financiranje sredstava za uređenje parka - rekao je gradonačelnik Jenkač.