Otvorenje spomenika hrvatskim braniteljima iz Lepoglave Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Povodom Dana grada otkriven spomenik braniteljima Domovinskog rata

V.V. | 9.12.2018. u 12:48h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom obilježavanja Dana grada te proslave 25 godina grada Lepoglave u nazočnosti članova Gradskog vijeća te brojnih gostiju i uzvanika, u petak 7. prosinca održalo se otvaranje spomenika hrvatskim braniteljima te svečana sjednica Gradskog vijeća Lepoglave u Domu kulture. U nazočnosti građana, članova obitelji poginulih branitelja i braniteljskih udruga te brojnih uzvanika u Lepoglavi je otvoren Park hrvatskih branitelja sa spomen obilježjem za 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave. Otvorio ga je ministar branitelja Tomo Medved.

- Ovaj spomenik je poruka mladima da svoje uzore ne traže negdje drugdje već ovdje. Pošaljimo s ovog mjesta poruku zajedništva, hrabrosti i upornosti, kao i iskrenu zahvalnost na žrtvi svih hrvatskih branitelja kako bi naši mlade upoznali s istinskim značenjem domoljublja – poručio je ministar Medved uz zahvalu Gradu Lepoglavi i udruzi Branitelji Hrvatske Lepoglava kao i svima ostalima koji su sudjelovali u izgradnji Parka hrvatskih branitelja.

Vrijednost projekta, koji je pokrenut na inicijativu udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava te realiziran uz potporu Grada Lepoglave je 650 tisuća kuna od čega je 370 tisuća kuna osigurao Grad Lepoglava dok je preostalih 280 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo branitelja.

- Miješaju mi se osjećaji ponosa, tuge i časti. Ponosan sam na ono što su u Domovinskom ratu učinili hrvatski branitelji, tuge jer su mnogi od njih položili svoje živote na oltar domovine i časti što nismo zaboravili njihovu žrtvu – istaknuo je predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, Dražen Husnjak.

Program otvorenja parka glazbom je upotpunio Tamburaški sastavBiseri” iz Varaždina kojeg čine pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je branila Vukovar. Park je otvoren uz počasnih pucanj kuburaša iz Višnjice i Kamenice.

Nakon otvaranja spomenika, svi uzvanici su sudjelovali na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Lepoglave koji se održao u Domu kulture. Među brojnim uzvanicima našli su se izaslanik Predsjednice RH i ministra obrane te državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika vlade i saborski zastupnik Anđelko Stričak, saborski zastupnik HNS-a Milorad Batinić, izaslanica potpredsjednika vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Jelena Zrinski Berger, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja te savjetnica ministrice, Sanja Horvatić, zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije, Alen Runac.

- Imperativ nam je ići dalje, da se razvijamo i težimo nečem višem. Zbog toga ne smijemo biti zadovoljni učinjenim. Grad Lepoglava mora biti spreman za 4. industrijsku revoluciju i pri tome još snažnije pružiti potporu mlađim naraštajima osiguranjem besplatnih udžbenika, besplatnog prijevoza te besplatnog pohađanja vrtića - rekao je predsjednik Gradskog vijeća, Robert Dukarić.

O brojnim je realiziranim projektima i planovima za budućnost, kad je razvoj Grada Lepoglave u pitanju, govorio gradonačelnik Marijan Škvarić. Pri tom je pohvalio vladu i odluke kojima je omogućila izdašnije punjene gradskog proračuna u odnosu na prethodne dvije godine.

- Ova godina se može pamtiti po jako dobrim stvarima, a prvo se moram zahvaliti Vladi RH koja je donijela zakon o financiranju lokalne samouprave koji je omogućio da grad Lepoglava ima skoro osam milijuna kuna veći proračun, nego što smo imali ovih prijašnjih godina, a ovo područje itekako zaslužuje da ima ovakvu vrstu potpore. To je nama omogućilo da smo prije svega intenzivno krenuli u sve programe komunalne infrastrukture, a sve projekte koje smo plairali smo započeli i veliki dio njih završili - poručio je gradonačelnik Škvarić te naglasio da su već i definirali proračun u idućoj godini koji će iznositi 38 milijuna kuna.

I ove su godine zaslužnim pojedincima, ustanovama, udrugama i tvrtkama dodijeljena gradska priznanja. Gradske su plakete dodijeljene Branki Fundi, posmrtno, za životno djelo na području društvenog rada te tvrtki Klasje, Osnovnoj školi Ante Starčevića iz Lepoglave, Ženskom pjevačkom zboru Collegiumu artisticumu, Vladimiru Hajduku i Dragutinu Špacu za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu.

- Prostor na kojem živimo daje nam energiju koja nas određuje i kao ljude i kad idemo vani u svijet na taj način prezentiramo svoje mjesto i zavičaj - zahvalio se priznanjima u ime svih nagrađenih Dragutin Špac.