FOTO Potpisanim sporazumima Ljubešćica dobiva Dom zdravlja i ljekarnu, projekt vrijedan 3,3 milijuna eura Foto: Luka Šalamun

FOTO Potpisanim sporazumima Ljubešćica dobiva Dom zdravlja i ljekarnu, projekt vrijedan 3,3 milijuna eura

| 6.12.2023. u 12:20h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Općine Ljubešćica danas je održano potpisivanje Sporazuma o zajedničkoj provedbi projekta "Dom zdravlja i ljekarna u Ljubešćici".

Potpisnici sporazuma bili su varaždinski župan Anđelko Stričak, načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek i ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Mirko Magić.

Predmet sporazuma je izrada projektno-tehničke dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole kao preduvjet za gradnju Doma zdravlja i ljekarne u Ljubešćici u Zoni centralnih sadržaja, za koju je Općina Ljubešćica ishodila lokacijsku dozvolu.

Dom zdravlja i ljekarna u Ljubešćici će se graditi na čestici 389/35 k.o. Ljubešćica ukupne površine od 2.094 m2, a bruto površina građevine iznosi 1250m2.

Osnovna namjena građevine smješta se u prizemlje, gdje će nalaziti prostorije zdravstvene namjene-ambulante i to: ordinacija za obiteljsku medicinu, specijalističke ordinacije, ambulanta dentalne medicine sa laboratorijem, prostor ljekarne, te zajednički prostor orijentiran prema budućem trgu.

Na prvom katu zgrade nalazit će se zdravstveno edukacijska dvorana kapaciteta cca 200 sjedećih mjesta koja će u potpunosti biti opremljena opremom za osiguravanje kvalitetne akustike, mikroklime i sigurnosti korisnika.

Uz to, na prvom katu će se nalaziti i stan za doktora.

- Svih ovih godina puno smo ulagali u komunalnu i kapitalnu infrastrukturu, a sada je konačno na red došla i izgradnja novog Doma zdravlja i ljekarne. Davne 1975. godine izgrađen je u Ljubešćici Dom zdravlja, a 1992. depo lijekova. Lani smo dobili zemljište na kojem će biti budući poslovno-stambeni centar, a u kojem smo jednu zgradu planirali za javne namjene. Zahvaljujući Varaždinskoj županiji, koja nam je darovala zemljište, ishodili smo lokacijsku dozvolu i dogovorili da idemo u izradu glavnog projekta,kao i dobivanje građevinske dozvole – rekao je načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja objekta iznosi 3,3 milijuna eura, a financirat će iz državnog proračuna i Proračuna Varaždinske županije. Još 700 tisuća eura utrošit će se za izgradnju pristupne ceste, koja se već projektira i Općina će ju kandidirati za bespovratna sredstva EU.

- Treba nam pomoć i države i županije. Nakon 2009. Varaždinska se županija ponovo uključuje u jedan naš projekt. To je za svaku pohvalu i nadam se da ovom vertikalom vlasti možemo ostvariti sve naše projekte – zaključio je načelnik Horvatić.

Varaždinski župan Anđelko Stričak  napomenuo je da ovo veliki iskorak u kvaliteti života građana.

- Prošle je godine Varaždinska županija dodijelila zemljište Općini Ljubešćica na kojem se planira izgraditi poslovno-stambena zona i već prilikom razgovora bilo je riječi da bi Županija u tu zgradu smjestila sve svoje zdravstvene ustanove koje ima na području općine - rekao je župan i dodao:

-Preuzimanjem funkcije župana naslijeđen je dug, u Domu zdravlju od 5,5 milijuna kuna, s time da je u međuvremenu, taj dug smanjen na 4 milijuna kuna, pri čemu smo oko 3,5 milijuna kuna uložili u postojeće ambulante koje se nalaze diljem županije - naglasio je Stričak.

– Dosad smo sanirali postojeće objekte, ovo je iskorak jer će se graditi potpuno novi objekt, primjeren žiteljima, pacijentima, ali i svim djelatnicima Doma zdravlja. Veseli nas što će se stvoriti daleko bolji uvjeti nego što su inače i što će se, uz uvjete rada, stvoriti i mogućnost stambenog zbrinjavanja liječnika, budući da je taj kadar najdeficitarniji na tržištu rada. Vjerujemo da ćemo ovdje zaokružiti cijelu priču – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek.

- U novom projektu mi ćemo se uključiti i izgraditi modernu ljekarnu sa svim pratećim sadržajima i prostorima za pacijente, prostorom za lijekove, skladište lijekova, savjetovalište, kao i svim pratećim sadržajima – rekao je ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Mirko Magić.