FOTO Planinarski pohod Ludbreškom planinarskom obilaznicom Foto: Ludbreške novine

FOTO Planinarski pohod Ludbreškom planinarskom obilaznicom

vv/ln | 8.1.2024. u 08:09h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, na blagdan Sveta tri kralja, održan je tradicionalni novogodišnji planinarski pohod Ludbreškom planinarskom obilaznicom. Pohod je organiziralo Planinarsko društvo Ludbreg na čijem je čelu dugogodišnji predsjednik Damir Klarić. Osim njega vodiči na pohodu bili su Kornelija Klarić, Danijela Gregur, Jelena Ruk, Paula Pospišil, Ivan Havaić i Jerko Martinić. Vrijeme je bilo oblačno sa slabom kišom što znači dosta hladnije nego prošle godine pa se temperatura nije dizala na više od sedam stupnjeva Celzijevih.

- Ovo je naš tradicionalni zabavno-rekreacijski pohod koji se ove godine održava po dvanaesti put. Osim planinara mogli su nam se priključiti i izletnici, šetači i ostalo građanstvo. Rekreativcima, ljubiteljima čistog zraka i prirodnih ljepota bila je to ujedno i prilika za dobru zabavu i druženje. Planinarsku obilaznicu smo ove godine dodatno markirali, a kao i ranijih godina dali smo mogućnost izbora dulje ili kraće staze - rekao je Damir Klarić.

Za dulju stazu od 24 kilometara potrebno je oko sedam sati hoda, a za kraću duljine 13 kilometara oko četiri sata pješačenja. Krenulo se u devet sati ujutro s Trga Presvetog Trojstva što znači da je polazište bilo na 157 metara nadmorske visine, a najviša kontrolna točka Lijepa Gorica nalazi se na 348 metara iznad mora.

- Hodači na duljoj stazi krenuli su odmah nakon okupljanja i jutarnje okrjepe iz krugova u Centru svijeta, a oni na kraćoj stazi krenuli su petnaest minuta kasnije. Završnica planinarskog pohoda organizirana je u hotelu Amaliju gdje je već od 14 sati bila spremna hrana i piće čak i za one koji nisu sudjelovali u pohodu - pojasnio je Damir.

Na pohodu organizirano je nekoliko stajanki za odmor i okrjepu i to: na seoskom gospodarstvu kod Ivana Lončarića u Vinogradima Ludbreškim gdje su atrakcija jeleni lopatari, na terenima Udruge Vitki jelen u Kućanu Ludbreškom gdje je bio gablec iz ruksaka uz kuhano vino, a na tri stanice za okrepu organiziran je dulji odmor. Tako su na Gracima u klijeti Renate Šumiga i u Vinskom podrumu Makar organizirane kušaonice vina s mogućnošću nabave buteljiranog iskričavog ludbreškog vina. Treća stanica za okrjepu nalazila se na vrhu Črnoglavca kod tradicionalne klijeti vlasnika Stjepana Gložinića.

-Ja individualno hodam i trčim, a na planinarskom pohodu PD Ludbreg sudjelujem prvi put. Odmah kod okupljanja mi se čini da će biti dobro iako se moj suprug ne želi fotkati. Ovi dečki što nose drveni ruksak sa kobasicama i špekom su mi originalni i po prvi put vidim tako nešto. Za početak ćemo prohodati kraću stazu, a sljedeće godine idemo na dulju – rekla je Biljana Namjesnik.

Drveni ruksak koji je privukao najviše pažnje prisutnih pripremila je ekipa Lea Vukovića iz Čukovca. Ukupno je službeno bilo prijavljeno ­­­­85 hodača iako smo mi na zajedničkoj fotki izbrojali njih više od stotinu, a organizatori tvrde da je hodalo 120 ljudi. Kao i obično značke i priznanja onima koji su prošli dulju stazu podijeljene su na zajedničkom druženju u hotelu Amalija.