FOTO Petero obrtnika iz bukovečkog kraja nagrađeno u sklopu 115. obljetnice organiziranog djelovanja

Varaždinske vijesti | 25.3.2023. u 19:06h | Objavljeno u Našim krajem

Obrtnici s područja ludbreške regije, pa tako i općina Mali i Veliki Bukovec organizirano djeluju već više od punog stoljeća.

Svečanom sjednicom Udruženja obrtnika Ludbreg održanom u Svetom Petru proslavljena je velika 115. godišnjica organiziranog rada obrtnika, što je bila prilika i za dodjelu priznanja obrtnicima koji ove godine slave jubilarne obljetnice. Nagrađeno ih je i petero s područja općina Mali i Veliki Bukovec.

Naime, za jubilarnih 10 godina rada nagrađeni su obrti Marija Viraga i Tadeja Bohorča iz Općine Mali Bukovec, a za 20 godina rada priznanje je otišlo u ruke obrtnice Andreje Vrbanić iz Općine Veliki Bukovec.

Velikih četvrt stoljeća ove godine obilježava obrt Marije Snježane Zadravec, a 30 godina obrt Mladena Kovačeka iz Općine Mali Bukovec kojima su također uručena priznanja.

Čestitke svojim obrtnicima uputili su i načelnici općina Mali i Veliki Bukovec Darko Marković i Franjo Vrbanić koji su uz predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dalibora Kratohvila, predsjednika Obrtničke komore Varaždinske županije Igora Šokovića i predsjednicu Udruženja hrvatskih obrtnika Ludbreg Nikolinu Kancijan Golubić te brojne druge visoke uzvanike prisustvovali svečanosti.

Na području Općine Veliki Bukovec djeluje 18 obrta, a ova brojka ne čudi, budući da Općina već četvrtu godinu zaredom provodi program kojim potiče razvoj obrtništva.

- Naš program se sastoji od tri mjere: potičemo nova otvorenja, sufinanciramo nabavku opreme i pomažemo što se tiče same promocije i marketinga obrta. Mjere su jako dobro prihvaćene te u zadnje četiri godine imamo pet novoosnovanih obrta. To dokazuje da je naš program i da su naše mjere učinkovite i hvalevrijedne – izjavio je Vrbanić.

Osim što kroz razne mjere sufinancira rad svojih obrtnika, Općina stipendira učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja i na taj način potiče njihovo usmjeravanje prema strukama kojih nedostaje na tržištu rada.

- Općina uvijek razmišlja o tome da su obrtnici stupovi gospodarstvenog društva i zato potičemo obrtnike i obrtnička zanimanja. To su deficitarna zanimanja i dajemo 40 eura stipendije mjesečno svakom učeniku koji se školuje za neko deficitarno zanimanje – pojasnio je Vrbanić.

Zadovoljstvo što se svečanost održala na području Općine Mali Bukovec izrazio je načelnik Marković koji je naglasio kako njihovo područje bilježi rast broja obrtnika, a trenutno ih djeluje 23.

- U razgovoru s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Varaždinske županije utvrdili smo da postoji temelj za daljnji razvoj obrtništva i to kroz daljnje poticanje strukovnog obrazovanja i rada naših obrtnika. S obzirom da smo male općine koje ne raspolažu značajnim financijskim sredstvima, jedna od ideja je, što dogovaramo sa svojom Udrugom obrtnika i zanatlija, da im Općina sufinancira izradu projektne dokumentacije, kako bi mogli uspješno povlačiti sredstva iz nacionalnih i europskih fondova – poručio je Marković.

Kao i susjedni Veliki Bukovec, i Općina Mali Bukovec stipendira svoje srednjoškolce koji se školuju za deficitarna zanimanja, čime nastoji odgovoriti na potrebe tržišta rada.

- Uspostavili smo lijepe kontakte s predstavnicima Udruženja hrvatskih obrtnika Ludbreg i vjerujem da će buduća suradnja biti dobra. Promjenom rukovodstva očekujemo pozitivne promjene, bolju suradnju i na kraju i rezultate – zaključio je Marković.

Galerija slika