FOTO Općina Petrijanec veliko gradilište: uređuju se ceste, a izgradit će se i dva rotirajuća parkirališta

IHR/Varaždinske vijesti | 23.2.2022. u 18:03h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Petrijanec naveliko se radi i gradi, a radove koji se trenutno izvode na nekoliko lokacija na području općine danas je obišao načelnik Željko Posavec. Obilazak je počeo u Ulici Hinka Krizmana u Novom Vesi Petrijanečkoj, gdje se asfaltiraju prometnice nakon projekta aglomeracije.

- Projekt aglomeracije je u Općini Petrijanec gotovo završen. Ono što još trebamo odraditi je "povući" fini sloj asfalta na cesti Florijana Bobića, Livadarskoj ulici u Družbincu, Ulici Hinka Krizmana i Ulici Rade Končara. Sukladno projektu aglomeracije, saniraju se ceste širine do tri metra, a mi smo u općinskom proračunu osigurali sredstva kako bi tu cestu proširili za dva metra, tako da bude široka pet metara kako bismo dobili dvosmjerni siguran trak za prometovanje ovom nerazvrstanom cestom. Ulica Hinka Krizmana dužine je 479 metara i ona spaja Ulicu Rade Končara, u kojoj su danas isto počeli radovi na proširenju ceste, s Ulicom Florijana Bobića. Vrijednost ovih radova je 460.000 kuna, a posao je na javnom najtečaju dobila tvrtka Niskogradnja Huđek, čija je ponuda bila najpovoljnija. Uz proširenje ceste, uredit će se prilazi u obje ulice, po projektu, do maksimalne dužine do jedan metar - rekao je načelnik Općine Petrijanec. 

Petrijanec-radovi__2_of_16_.jpg

Ukupna vrijednost aglomeracije na području te općine iznosi 37 milijuna kuna, a sve bi trebalo završiti do 10. svibnja.

- Uredili smo fekalnom kanalizacijom naselja Zelendvor, Strmec Podravski, Družbinec, dio Petrijanca i Novu Ves Petrijanečku. Radi se o ukupno 894 kanalizacijskih priključaka, a te priključke smo stavili i na sve one parcele koje se nalaze u građevinskoj zoni - rekao je Posavec.

Kod liječničke ambulante u Petrijancu uređuje se rotirajući parking s 12 parkirališnih mjesta.

- Projekt je napravljen još 2019. godine, a s obzirom da se ambulanta u kojoj rade dva liječnika opće medicine te stomatolog na puno radno vrijeme, nalazi na Trgu svetog Petra, koji je u posebnoj arheološkoj zoni, sve je pod nadzorom konzervatora. Projekt je vrijedan 398.000 kuna. Za rekonstrukciju i izgradnju 12 parkirnih mjesta dobili smo 75.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a uputili smo im zahtjev za dodatnom subvencijom i nadamo se pozitivnom rješenju. Prema konzervatorima, ovdje će biti kocke, umjesto asfaltiranja i nadamo se da ćemo do kraj travnja biti sve završeno, s obzirom da moramo pravdati dobivena sredstva - rekao je Posavec.

Petrijanec-radovi__10_of_16_.jpg

Rotirajuće parkiralište uredit će se i kod groblja u Petrijancu, gdje se nastavljaju radovi na uređenju.

- Prošle godine dovršili smo projekt koji smo još prije dvije godine prijavili na LAG sjeverozapad i za koji smo dobili 280.000 kuna bespovratnih sredstava, od 560.000 kuna, kolika je njegova ukupna vrijednost. Nakon monitoringa i pozitivne ocjene, sada dalje nastavljamo s trećom fazom radova, odnosno postavljanjem tlakavca i kandelabera na trećoj stazi, a napravit ćemo i novu vodovodnu instalaciju prema stražnjem dijelu groblja. Ovih dana prijavit ćemo projekt rotacijskog parkinga za parkiralište kod groblja sa 47 parkirnih mjesta. Parkiralište će se nalaziti kod grobne kuće, a vrijednost projekta je 800.000 kuna s PDV-om, pri čemu očekujemo 292.000 kuna bespovratnih sredstava iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ribarstvu - najavio je načelnik Posavec koji je zadovoljan i dinamikom radova na staroj školi.

stara_skola.jpg

- Radovi na sanaciji stare škole, koja je izgrađena 1848. godine, započeli su prije dva tjedna, a izvodi ih tvrtka Kontura. Ta je tvrtka posao dobila na javnom natječaju, nakon što smo dva puta raspisivali javnu nabavu jer prva ponuda je bila 50 posto veća od procijenjene vrijednosti. MI smo projekt prijavili još 2020. godine na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za energetsku obnovu kulturnih dobara i "upali" smo među 12 projekta koji su prošli, zbog čega sam jako ponosan. Ove godine smo se ponovno prijavili na isti natječaj i očekujemo subvenciju. Već četiri godine prijavljujemo obnovu stare škole na Ministarstvo kulture, i četiri godine nam je taj projekt odbijen. Budući da je zgrada nepokretno kulturno dobro, apeliram na Ministarstvo da dođu pogledati kako napreduju radovi i osiguraju sredstva jer se radi o velikom i zahtjevnom projektu - apelirao je načelnik Posavec.

U tu zgradu, nakon obnove, preselit će se općinska uprava.

- Na zgradi se radi vanjska obnova ovojnice, unutarnja, izolacija stropa prema tavanu, izolacija poda prema podrumu, uvodi se grijanje i LED rasvjeta - objasnio je načelnik Posavec i dodao kako je riječ o velikoj investiciji te očekuju dodatne subvencije. U tu zgradu smjestit će se općinska uprava.

- Trenutno sjednice imamo u Društvenom domu, a zgrada Općine je na drugoj lokaciji, što je dosta nezgodno ako zatrebate nekakav dokument ili papir- rekao je načelnik Posavec.

Galerija slika