FOTO Održani jubilarni, 20. Dani folklora u Maruševcu! Foto: Općina Maruševec

FOTO Održani jubilarni, 20. Dani folklora u Maruševcu!

Varaždinske vijesti | 1.5.2023. u 15:36h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu programa obilježavanja Dana općine, u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu 28. i 29. travnja održani su 20. Dani folklora u Maruševcu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Klaruš te uz pokroviteljstvo Općine Maruševec.

Jubilarna, dvodnevna kulturna manifestacija u Maruševcu prvog je dana ugostila Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec iz Gornje Stubice, Kulturno-umjetničko društvo Sveta Jana iz Gorice Svetojanske, uz domaćine Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca.

Program je vodio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, istaknuvši pritom kako je u 20 izdanja proteklih godina na ovoj manifestaciji nastupilo 92 društva sa svojih 3 tisuće izvođača, a koji su izveli 200 plesnih točaka u 60 sati programa.

Na ove impozantne brojeve nadovezao se načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, koji je zaželio dobrodošlicu svim gostima i građanima na dvodnevni kulturni događaj u sklopu obilježavanja Dana Općine Maruševec.

- Održavajući jubilarne 20. dane folklora u Maruševcu, jasno je da se ovdje ne radi o običnoj manifestaciji, već tradiciji koja je neupitno postala sastavni dio i Maruševca i svih njezinih građana. Poznato je kako folklor spada u nematerijalno kulturno blago te mogu danas s ponosom i bez imalo preuveličavanja tvrditi kako Maruševec po tom pitanju spada u jedno od najbogatijih mjesta u Lijepoj našoj - istaknuo je načelnik Klapša čestitavši pritom KUD-u Klaruš na sudjelovanju i organizaciji brojnih događanja svih proteklih godina te otvorio 20. Dane folklora u Maruševcu.

U programu prvog dana, gledatelji su mogli uživati u plesovima i pjesmama mlađe i starije dječje skupine KUD-a Klaruš, splitskim i jaskanskim plesovima KUD-a Sveta Jana, koreografijama KUD-a Matija Gubec na pjesme Enzerica i Pod jabuku te KUD-a Klaruš na Veliko Zagorje.

Drugog dana manifestacije 20. Dana folklora u Maruševcu u programu su nastupili Kulturno društvo Slavko Ostec iz Veržeja – Folklorna skupa Leščeček iz Slovenije koreografijama na pjesme Kak hlopec deklo suka i Včasih je luštno blo, Folklorna skupina Kolo iz Zagreba fragmentima ramske svadbe te pjesmama, plesovima i običajima Guče Gore (BiH), kao i Kulturno-umjetničko društvo Klaruš Maruševec pjesmama i plesovima Posavine, Međimurja (seniori) te Polegala trava detelina.

Manifestaciju su pratili brojni građani te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima. Na kraju programa predsjednica KUD-a Klaruš Maruševec Ana Rehvald zahvalila je društvima i građanima na dolasku te uručila prigodne zahvalnice društvima za sudjelovanje u programu 20. Dana folklora u Maruševcu.