FOTO Obilježena 31 godina od formiranja 34. inženjerijske bojne

VV | 26.9.2022. u 18:21h | Objavljeno u Našim krajem

Prije 31 godinu osnovana je 34. inženjerijska bojna. Njeni pripadnici i nakon Domovinskog rata nastavili su s razminiranjem Hrvatske, a svojim brojnim aktivnostima danas nastoje sačuvati sjećanja na zbivanja u ratu.

Na današnji dan, 23. rujna prije 31 godine formirana je prva samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde – 34. inženjerijska bojna. Od početka Domovinskog rata pa sve do njegova kraja ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebno u ratom zahvaćenoj Slavoniji.

Povodom obljetnice osnutka 34. inženjerijske bojne okupili su se članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR), obitelji poginulih i stradalih pripadnika postrojbe, pripadnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, simpatizeri i prijatelji kako bi odali počast i zahvalu svim poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, ali i kako bi se prisjetili djelovanja i doprinosa ove postrojbe.

Mnogih aktivnosti, zbivanja i uspjeha 34. inženjerijske bojne u svom se govoru na svečanosti obilježavanja prisjetio predsjednik UDVIBDR-a Dragutin Remenar. Postrojba se među ostalim bavila razminiranje, rušenjem, izgradnjom cesta i mostova, izviđanjem te uspostavom i osiguranjem veza između postrojbi i zapovjedništva. Pripadnici 34. inženjerijske bojne i nakon službenog proglašenja rata 1996. godine provodili su razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote. Značaj ove postrojbe u Domovinskom ratu i nakon njega istaknuo je brigadir Marijan Kretić, a obilježavanju su nazočili i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koji su pripadnicima 34. inženjerijske bojne uputili zahvale na svemu što su učinili za Republiku Hrvatsku, ali i na njihovom aktivnom djelovanju koje su nastavili kroz UVIBDR svih ovih godina.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.