FOTO: Novo nalazište u Petrijancu, ispred Stare škole pronađene životinjske kosti

| 11.4.2024. u 14:04h | Objavljeno u Našim krajem

U Petrijancu traje obnova Stare škole koja je izgrađena 1868. godine, a na samom ulazu pronađene su životinjske kosti. Prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, daljnja analiza će pokazati što se točno nalazilo na tom mjestu.

Ovo nije prvo nalazište na području Općine, a kako je istaknuo Posavec, Petrijanec je poznati po nalazištu rimskog novca. Uz to, cijeli trg se nalazi u zoni arheologije.

- Mi kao Općina Petrijanec njegujemo kulturna dobra i zaštitili smo odlukom Općinskog vijeća 21 kulturno dobro, onih manjih kulturnih dobara koja nisu bila zaštićena i smatram da je to dobar pokazatelj koliko brinemo o kulturnim i sakralnim objektima na području Općine - rekao je Posavec.

Lovorka Štimec Dedić ispred Gradskog muzeja Varaždin istaknula je kako s Općinom Petrijanec surađuju od 2016. godine.

- Ovo čitavo naselje je bogato antičkim slojem i nadam se da će s kasnijim projektima ovo samo obogatiti i kulturološku i turističku ponudu te da će se Petrijanec upisati u kartu županije kao jedan od antičkih bisera. Svi projekti vezano uz arheologiju su u zajedničkoj sinergiji muzeja i Općine i nadam se da će se ova pozitivna kulturološka politika nastaviti u cilju boljeg raspoznavanja života antičkih ljudi na ovome području - rekla je Štimec Dedić i rekla kako pretpostavljaju da se radi o govedu, ali kako će naknadna analiza pokazati više detalja. 

Galerija slika