FOTO NOVI MAROF Podijeljena 91 učenička stipendija za deficitarna zanimanja

Varaždinske vijesti | 5.11.2023. u 08:49h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof je unazad nekoliko godina pokrenuo projekt stipendiranja učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, pa je tako i ove godine raspisan natječaj za dodjelu učeničkih stipendija.

Riječ je o samo jednoj u nizu mjera kojom Grad želi olakšati školovanje svojim učenicima i njihovim roditelja, pa je tako ove godine 91 učenik koji se školuje za deficitarno zanimanje dobio gradsku stipendiju. Ugovore o stipendiranju je sa učenicima i njihovim roditeljima u subotu potpisao gradonačelnik Siniša Jenkač u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”.

Stipendije su dobili učenici koji se većinom školuju za trogodišnja zanimanja, ali i četverogodišnja koja su definirana kao deficitarna. Stipendije iznose po 500 kuna mjesečno, a kako je istaknuo novomarofski gradonačelnik, vjeruje da će učenicima one dobro doći, a ostale da će motivirati da upisuju srednjoškolska deficitarna zanimanja.

-Drago mi je da prvenstveno roditelji prepoznaju vrijednost deficitarnih zanimanja koja su rijetka, a i ako pogledamo primanja svih onih koji kreću s osnivanjem obrta ili rade u obrtu, imaju dobra primanja, voze dobre automobile i imaju lijepe kuće. Drago mi je što unazad nekoliko godina možemo reći da se stvari mijenjaju i da je to prepoznato kao važno. Bez obzira na to što imamo daleko veći porast zainteresiranih učenika, mi ćemo ih dalje podržavati i pratiti - rekao je gradonačelnik Jenkač te istaknuo kako su na prvom natječaju prije pet godina imali 12 stipendista, dok ih je prošle godine bilo čak 95.

-Prošle smo godine podijelili ukupno 186 što učeničkih, što studentskih stipendija i mislim da Novi Marof, koji doista nije veliki grad, daje stvarno veliki broj stipendija. Ovih dana razgovarali smo i o povećanju i zaokruživanju iznosa studentskih stipendija. Idući tjedan ćemo raspisati natječaj i imati ćemo povećane iznose, kako za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, tako i za one koji studiraju u Gradu Zagrebu i dalje - najavio je gradonačelnik.

Ujedno je svima poželio da uspješno završe svoje obrazovanje uz pomoć lokalne zajednice te da budu kvalitetni i vrijedni pripadnici te zajednice.

-Želim im da kroz svoj rad te daljnje obrazovanje i uključivanje u obrtničke i gospodarske komore doprinose našoj lokalnoj zajednici - poručio je gradonačelnik Jenkač.