FOTO: Nakon 1. lipnja kućanstva u Trnovcu moći će se priključivati na kanalizacijski sustav

Napisao/la: -

Varaždinski župan Predrag Štromar u pratnji načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca i direktora tvrtke Varkom Vlade Vlašića obišao je danas gradilište u Trnovcu, gdje je završetak izgradnje etape kanalizacijskog sustava naselja Trnovec i Zbelava.

- Sretan sam i zadovoljan da se kanalizacijski sustav naselja Trnovec konačno privodi kraju. Izvode se radovi na priključenju kanalizacijskog sustava Trnovec na Zbelavu, najzahtjevniji radovi su pri kraju i kućanstva će se nakon 1. lipnja moći priključivati na kanalizacijski sustav. Mnogi građani u naselju Trnovec platili su priključke već 2004., pa zatim 2005., 2006. i 2007. godine, a još nisu priključeni na kanalizacijsku mrežu, a sada če to moći uz napore svih, pri čemu se posebno zahvaljujem varaždinskom županu Predragu Štromaru, Varkomu, Hrvatskim vodama i Aquatehnici. Općina Trnovec Bartolovečki je do sada sudjelovala u izgradnji kanalizcije s oko 10 milijuna kuna, po ugovorima koji su sklopljeni 2007. godine - naglasio je načelnik općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Riječ je o radovima na rasteretnom kanalu, kojim se rješava transport preljevnih otpadnih voda, a izvedenim radovima će oko 800 kućanstva moći dobiti priključak na kanalizaciju.

- Trenutno se izvodi zadnja faza radova, spoj na sekundarnu kanalizaciju, prepumpnu stanicu u Zbelavi, a u Kučanu se gradi preljevni kanal u Plitvicu da bi se taj sustav mogao pustiti u funkciju. Ova, posljednja faza, vrijedna je oko 9 milijuna kuna, koje smo samo djelomično uspjeli osigurati od Hrvatskih voda i očekujemo da ćemo u ovogodišnjem rebalansu proračuna Hrvatskih voda osigurati ostatak, a ukoliko se to neće dogodoto Varkom će iz vlastitih sredstava, zajedno s Općinom Trnovec Bartolovečki, investiciju privesti kraju. Ovo su zahtjevni radovi, pogotovo spoj na sekundarnu kanalizaciju s obzirom da je riječ o izuzetno podvodnom terenu. Dio kanala koji se radi prema Plitvici manje je zahtjevan ali je zato objekat dosta značajan i velik. Nema posebnih problema u izgradnji, jer ekipe Aquatehnike i Hidroing, koje su izvođači radova, imaju iskustva s tim poslovima - naglasio je direktor Varkoma Vlado Vlašić.

Da je u Trnovcu bio veliki problem, jer napravljen je veliki dio kanalizacije, ali nije bilo spoja do pročistaća, napomenuo je i varaždinski župan Predrag Štromar.

- Obećali smo žiteljima da će do svibnja taj dio biti završen i da će se 800 domaćinstava moći priključiti, ali, na žalost do svibnja, a zbog kiša, radovi ipak neće biti dovršeni. Završetak svih radova očekujemo u lipnju i onda će postojati mogućnost priključaka na sekundarni dio mreže. U aglomeraciji Varaždin zatim slijede Bartolovec i Žabnik, natječaji bi trebali biti objavljeni u travnju ili svibnju, nakon čega će uslijediti izgradnja kanalizacije i u tom dijelu Općine, čime če Trnovec Bartolovečki biti završen, a ostat će još jedan mali dio koji će biti u slijedećoj aglomeraciji  i mislim da će Općina Trnovec Bartolovečki biti jedna od prvih koja će imati jako velikinbroj priključaka na kanalizacijski sustav. U nastavku će aglomeracijom biti obuhvaćene sve općine oko grada Varaždina, njih desetak, mještani su dobili i obavijesti prije nekoliko mjesevi kada se očekuje početak radova i naravno zamolili smo sve mještane da budu strpljivi prilikom izvođenja radova, koji će trajati oko godinu i pol dana, ali očekujemo da će 2018. godine biti završeni radovi u svih tih 10 općina i gradu Varaždinu - naglasio je varaždinski župan Predrag Štromar.

Dražen Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.