FOTO Na "Kupu Nove Vesi" požare gase kao od šale, pa i na staroj zaprežnoj šprici grofa Bombellesa Foto: Krešimir Đurić

FOTO Na "Kupu Nove Vesi" požare gase kao od šale, pa i na staroj zaprežnoj šprici grofa Bombellesa

IHR/Varaždinske vijesti | 13.7.2024. u 18:20h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji DVD-a Nova Ves Petrijanečka danas je u tom je naselju održano 12. natjecanje “Kup Nove Vesi”. Stjepan Jovan, tajnik DVD-a Nova Ves je istaknuo kako je riječ o tradicionalnom natjecanju starim zaprežnim špricama koje se organizira da se pokaže kako stara vatrogasna oprema služi svrsi te je i danas funkcionalna, ali i kako bi se sačuvala tradicija.

Unatoč velikim vrućinama, natjecanje je okupilo brojne vatrogasne ekipe iz Međimurske, Vukovarsko-srijemske i Varaždinske županije.

- Ove godine u natjecanjima sudjeluje 10 ekipa vatrogasnog podmlatka te isto toliko odraslih ekipa. Djeca se natječu na brentačama, a odrasli izvode jednu malo zanimljiviju vježbu, zato je to i jedna naša posebnost. Vježba se izvodi na staroj zaprežnoj šprici koju je vatrogascima darovao grof Bombelles 1870. godine je još u funkciji – rekao je Jovan.

Natjecanje je otvorio načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec koji je natjecateljima poželio da sve prođe u najboljem redu te dobru zabavu nakon što sve završi.

- DVD Nova Ves svake godine tradicionalno prvi vikend u srpnju organizira Kup Nove Vesi, velik događaj za vatrogastvo. Svrha je popularizacija natjecanja sa starim zaprežnim špricama, ne samo u našoj općini, već cijeloj županiji. Prilika je to za razmjenu iskustva, a oni najmlađi da se podruže i steknu jednu naviku vatrogastva kao humanitarne i dobrovoljne djelatnosti. Zahvala DVD Nova Ves na organizaciji – rekao je načelnik Posavec.

"Kupom Nove Vesi" završeni su programi obilježavanja Dana Općine Petrijanec.

- Imali smo doista puno kulturnih, sportskih i zabavnih događanja i mislim da su naši mještani u tom mnoštvu sadržaja uspjeli pronaći nešto za sebe - poručio je načelnik Općine Petrijanec.