FOTO Međunarodni folklorni festival COFA stigao i u Ljubešćicu

vv | 14.7.2023. u 17:30h | Objavljeno u Našim krajem

U četvrtak, 13. srpnja, u Ljubešćici je održano drugo izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA koji se održava na području Varaždinske županije od 9. do 14. srpnja. Početak festivalskog programa u Općini Ljubešćica započeo je u 17:30 sati ispred Etno kuće pod nazivom Kreativni folklorni lab u sklopu kojeg je održana radionica i prezentacija izrade tradicijskih jela u organizaciji KUD-a Ljuba voda i Udruge umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica”.

Članovi Udruge umirovljenika mirisima i okusima tradicije poželjeli su dobrodošlicu svim posjetiteljima i gostima. Nastavak programa održan je u Sportskoj dvorani Ljubešćica, a prvi na festivalskoj pozornici nastupili su članovi KUD Ljuba voda s koreografijom „Sirota“.

Nakon domaćina, na pozornici su se predstavile skupine pristigle iz različitih krajeva svijeta i to:

RUMUNJSKA

Folklorna skupina „TRADITIONS“- SOMESUL NAPOCA iz Rumunjske osnovana je 1973. godine. Cilj skupine je očuvati i njegovati izvorno narodno stvaralaštvo Rumunjske, a posebno ono koje dolazi iz Transilvanije. Plesači u svom repertoaru imaju pedesetak tradicionalnih plesova, koji dolaze iz gotovo svih folklornih područja zemlje, a instrumentalisti mogu svirati impozantan broj pjesama iz njihovog folklornog blaga. Najsloženiji plesovi u repertoaru skupine su oni iz Transilvanijske ravnice.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

TRINITY IRISH DANCE ENSEMBLE (IRSKI PLESNI ANSAMBL TRINITY) – ansambl obilježava jedinstveni stil koreografije u kombinaciji s vještinama plesača. Irski plesni ansambl Trinity jedini je postojeći program obuke izvedbenih umjetnosti irskog plesa. Na pozornici su predstavili širok raspon optimističnih i zabavnih plesnih komada, koji su svi ukorijenjeni u tradicionalnim irskim plesnim tehnikama.

GRUZIJA

Iz Gruzije nastupio je ANSAMBL ALILO koji je osnovan 2001. godine u gradu Batumiju pod vodstvom g. Ucha Jordania. Od svog osnutka ansambl se aktivno bavi kreativnim radom te sudjeluje na domaćim i međunarodnim festivalima i natjecanjima te osvaja brojne nagrade žirija i simpatije publike. U Hrvatsku dolaze tek prvi put s čak 40 članova koji su ujedno najmlađi gosti ovogodišnjeg izdanja COFE.

Kao što govori i sam naziv festivala „suvremena folklorna avantura“ ovo je bilo jedno prekrasno folklorno i glazbeno putovanje diljem svijeta za sve posjetitelje i sudionike. Općina Ljubešćica posebno zahvaljuje Udruzi umirovljenika i starijih osoba „Ljubešćica“ na čelu sa predsjednicom Božicom Mikulčić i KUD-u Ljuba voda na čelu sa predsjednicom Danijelom Barjaktarević na doprinosu u sudjelovanju i organizaciji manifestacije, te promociji tradicijske baštine Ljubešćice.