FOTO Među najrazvijenijima u državi: Općina Gornji Kneginec slavi svoj dan Foto: Krešimir Đurić

FOTO Među najrazvijenijima u državi: Općina Gornji Kneginec slavi svoj dan

| 22.7.2021. u 15:03h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća općine Gornji Kneginec, u srijedu je obilježen Dan općine, blagdan sv. Marije Magdalene.

Načelnik Goran Kaniški ovom se prilikom osvrnuo na projekte provedene u proteklom razdoblju te najavio nove. Podsjetio je da je kontinuitet općinske politike i razvoja kneginečkog kraja potvrđen na nedavnim lokalnim izborima.

- Izabran je i novi župan tako da smo nakon dugo godina dobili vertikalu vlasti pa Općina ima iskrenog partnera u županijskoj vlasti. Ta stabilnost nam je vrlo bitna, što prepoznaju i investitori, ali i zbog projekata koji nam predstoje na općinskoj razini. Unatrag godinu jedan od najznačajnijih događaja svakako je dolazak tvornice Argeta u našu Poduzetničku zonu, a dobili smo još nekoliko investitora. Nedavno smo prodali još dvije parcele, od 6.000 i 12.000 kvadrata našim investitorima, za proizvodnju, a to je ono što kao Općina i favoriziramo, proizvodnju, gdje su nova radna mjesta, gdje se stvara nova vrijednost. Dakle, u samo šest mjeseci ove godine u ruke investitorima dali smo ukupno 60.000 kvadrata za izgradnju proizvodnih pogona. Te investicije u našoj Zoni odavno su nadišle granice naše općine te zapošljavamo i ljude izvan našeg kraja. S otvorenih više od 180 radnih mjesta pomoći ćemo da se tržište radne snage u našoj županiji i dalje razvija - istaknuo je Kaniški.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_24.jpg

U tijeku je još jedna velika investicija, a to je izgradnja solarne elektrane.

- Radimo i solarnu elektranu od 4 MW na 6 hektara na bivšem odlagalištu otpada, dobivene su sve potrebne suglasnosti. Riječ je o površini koju je Općina dužna još nekoliko godina održavati, u prosjeku je utrošeno pola milijuna kuna godišnje, a sada smo je dali investitoru i za to ćemo čak i dobiti novac - napomenuo je Kaniški, dodavši kako će se time taj prostor revitalizirati i konačno trajno sanirati.

- Tu su i brojne komunalne aktivnosti koje će se provoditi diljem općine, a krećemo i u prenamjenu zgrade bivšeg dječjeg vrtića u Gornjem Knegincu, vrijednosti 5,5 milijuna kuna. Završilo je javno savjetovanje, objavljen je javni natječaj za izvođača radova i investicija će krenuti ove jeseni. Uskoro ćemo otvoriti i vatrogasni dom, što je investicija od šest milijuna kuna - dodao je načelnik, nabrojivši i druge projekte koji slijede, poput izgradnje dvaju kružnih tokova, uz napomenu da će radovi na raskrižju državne ceste D3, Topličke i Vukovarske ulice početi do kraja ove godine.

Sve to razlozi zbog kojih i župan Anđelko Stričak ima samo riječi hvale za Općinu Gornji Kneginec.

- Općina Gornji Kneginec ne samo da je najrazvijenija općina u Varaždinskoj županiji, nego je zasigurno i jedna od najrazvijenih općina u Republici Hrvatskoj. Naravno da jednim većim dijelom zaslugu za to ima i aktualni načelnik Goran Kaniški i njegov tim. Njemu je ovo već šesti mandat, a ako su ga ljudi toliko puta izabrali, to znači da je zaista dobar i uspješan načelnik. Osim ulaganja u komunalnu infrastruktru, koja je u općini Gornji Kneginec zaista na zavidno visokoj razini, bavili su se i drugim bitnim stvarima, a to je otvaranje radnih mjesta. Na području općine postoji jedna od najrazvijenijih poduzetničkih zona koja ima izvoz veći i od pojedinih županija. To je građanima općine G. Kneginec, ali i šire, omogućilo zapošljavanje. Osim toga, vodili su brigu i o društvenoj infrastrukturi, obrazovanju, sportu, kulturi i drugim područjima. Dakle, osim gospodarskog rasta, vodila se briga i o društvenim sadržajima. Na tome im čestitam i naravno da će Općina Gornji Kneginec u Županiji imati sugovornika i da ćemo se uključiti u sve aktivnosti u koje možemo - istaknuo je župan.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_05.jpg

Dan općine svim mještanima čestitali su i brojni uzvanici, među kojima su bili i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski i Siniša Jenkač, načelnik Policijske uprave Varaždinske Predrag Benčić, dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te brojni gradonačelnici i načelnici.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa svečane sjednice nastupila je Ana Novotni, mlada i uspješna kneginečka glazbenica, a uručena su i općinska priznanja. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu ove godine dodjeljena je Miljenku Rožmariću. Miljenko Rožmarić profesor je tjelesne i zdravstvene kulture, aktivan sportaš, triatlonac, osnivač, predsjednik i trener u Klubu borilačkih sportova i savate boksa "Omega-gym" Kneginec te hrvatski branitelj - dragovoljac Domovinskog rata, a danas ravnatelj Osnovne škole Kneginec Gornji, u kojoj je zaposlen već 35 godina.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_27.jpg

Diploma za izvanredna postignuća i predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika, kao i zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici, uručena je Mariji Ivanušić iz Varaždin Brega koja se, iako i sama majka petero djece, bavi udomiteljstvom protekle 34 godine, a u tom je razdoblju udomila više od 60 djece.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_25.jpg