FOTO Maruševec slavi svoj dan: "Ne planiramo stati, idemo s novim investicijama!" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Maruševec slavi svoj dan: "Ne planiramo stati, idemo s novim investicijama!"

Varaždinske vijesti | 22.4.2024. u 19:45h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je nastavljeno obilježavanje Dana općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika župe i općine.

Sjednica je održana u dvorani Općine Maruševec, uz brojne uzvanike, kojima se nadahnutim govorom obratio općinski načelnik Mario Klapša.

marusevec_dan_opcine_22042024_41.jpg

- Skupilo se godina, primijenilo se puno toga samo od prošlogodišnjeg susreta, a kamoli u svim ti desetljećima i stoljećima, no ostao nam je ponos i srce koje uvijek malo brže zakuca kad se približavamo našem Maruševcu. Svijet se potpuno promijenio, stoga nam je nikada više nego danas potrebno da i dalje čuvamo onaj duh tolerancije, zapravo ljudskosti koji ova općina nosi u sebi. Također, više je nego potrebno promišljati što nam donose klimatske promjene i kakve nepogode vuku za sobom. Većini vas dobro je poznato kako ih osjećamo i ovdje u našoj okolici i zato je važno da tu donosimo odluke koje će barem malo doprinijeti tome da sačuvamo ovaj predivni kraj koji imamo - istaknuo je Klapša.

Ukazao je i na važnost obrazovanja.

- Nikada više nego danas je potrebno razgovarati o budućem obrazovanju jer samo nova znanja će moći dati odgovore na novo vrijeme koje dolazi, ali i generirati gospodarske promjene jer vjerujem da je svima danas jasno da bez borbe za vlastitu poljoprivrednu samodostatnost, bez borbe za naše radnike i njihove plaće i bez jasne poruke da ne može krupni kapital stalno biti ispred običnog čovjeka, nećemo moći sačuvati budućnost naše zemlje u života na koji smo navikli - naglasio je.

"Jedna od najatraktivnijih i najpovoljnijih sredina za život"

- Bez obzira na to što je Maruševec u hrvatskim i europskim razmjerima mala sredina, svjesni smo odgovornosti koju nosimo prema našim žiteljima. Stoga ćemo i dalje tražiti svaku priliku da budemo još efikasnija javna uprava i da kroz demografske i socijalne politike, cijene komunalnih usluga budemo i dalje jedna od najatraktivnijih i najpovoljnijih sredina za život - rekao je Klapša.

marusevec_dan_opcine_22042024_40.jpg

- Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Osima njima, to dugujemo i našem poduzetništvu i gospodarstvu koje je u fazi rasta i koje nam donosi financijsku snagu za provedbu brojnih programa i projekata koji u sebi nose crtu solidarnosti, primjerice nikad veće subvencije cijena dječjih vrtića za naše najmlađe ili pak božićnica i uskrsnica za veći broj naših umirovljenika, osoba s invaliditetom te primateljima nacionalne naknade za starije osobe - napomenuo je načelnik.

Dodao je da razvoj gospodarstva uvijek mora pratiti razvoj komunalne infrastrukture, kao i očuvanje okoliša, istaknuvši da Aglomeracija Varaždin, kao najveći europski infrastrukturni projekt u povijesti općine Maruševec, dolazi svojem kraju. Spomenuo je i dodjelu dodatnih spremnika za otpad te izgradnju reciklažnog dvorišta.

marusevec_dan_opcine_22042024_37.jpg

- No, ono najvažnije bez čega zapravo nema općine, naša je mladost, oni koji će sutra razvijati ovu općinu dočekali su i početak radova u dugo vremena spominjanoj Stambenoj zoni u Donjem Ladanju i danas jasno mogu poručiti kako na tome ne planiramo stati i ulazimo u još veći, jači i zahtjevniji ciklus investiranja na njezinom komunalnom uređenju - poručio je Klapša.

"Pokazali smo da zajedno znamo ostvariti snove i obećanja"

- Ulaganjima u infrastrukturu, školstvo i predškolski odgoj pokazali smo da zajedno znamo ostvariti snove i obećanja. Poslali smo poruku u duhu optimizma i energije koju naš Maruševec nosi u sebi. Ta energija nam daje dodatnu snagu da možemo reći i vjerovati da ćemo do sljedećeg rođendana biti spremni za rekonstrukciju vatrogasnog doma Donje Ladanje, izradu svjetlovodne distribucijske mreže nove generacije te uspostavu IoT sustava, Centra za starije i nemoćne osobe, ali i drugih manjih projekata koji prate potrebe našeg društva i gospodarstva, uz brojne sadržaje koje kroz ITU mehanizam imamo na raspolaganju - kazao je načelnik.

Naglasio je i da će novi prostorni plan uređenja općine Maruševec dati dodatni poticaj održivom razvoju turizma na ovom području.

marusevec_dan_opcine_22042024_5.jpg

- I dalje ćemo se istim žarom boriti za izgradnju Centra za posjetitelje, tako i za sportske dvorane u područnim školama Greda-Jurketinec i Druškovec, ali i revitalizaciju ribnjaka u Brodarevcu. Jer sve to naš Maruševec zaslužuje - naglasio je.

- Čeka nas jedno vrlo zanimljivo, intenzivno i zahtjevno putovanje. Taj put neće biti uvijek idealan i ravan, ali to nije bio slučaj niti svih ovih godina. No, s vjerom u našu radišnost i upornost, nemam niti trunka sumnje da ćemo zajedno, ujedinjeni u ideji razvoja, rasta i napretka postići svaki cilj kojeg zajedno postavimo. I znam da ljestvica nikada ne može otići toliko visoko u zrak da ju naše Maruševčanke i Maruševčani, naš Maruševec, ne bi dosegli i preskočili - poručio je za kraj, čestitavši svim mještanima Dan općine.

Dobitnici javnih priznanja Općine Maruševec

Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja Općine Maruševec. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je i Luki Hrgareku – za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu.

Plaketa Općine Maruševec dodijeljena je Josipu Fadigi - za izniman doprinos razvoju sporta na području općine Maruševec, Darku Posavcu – za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, te Kulturno-umjetničkom društvu Klaruš Maruševec – za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

marusevec_dan_opcine_22042024_51.jpg

Program proslave Dana općine Maruševec

Program obilježavanja Dana općine Maruševec nastavlja se sutra, na sam blagdan svetog Jurja, uz tradicionalno proštenje. Zabavni program uz ugostiteljsku ponudu i "Faringaše" u šatoru kod zgrade Općine Maruševec počinje u 10 sati. U 10:30 sati položit će se vijenci na spomen obilježju kod župne crkve, u kojoj u 11 sati počinje svečana sveta misa.

Detaljan program do 29. travnja pogledajte OVDJE.

Tko je sve došao i kako je bilo na svečanoj sjednici, pogledajte u velikoj fotogaleriji u nastavku: