FOTO M. Markač od jučer počasni građanin općine Vinica

M.P./Varaždinske vijesti | 22.4.2018. u 08:23h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Vinica povodom blagdana sv. Marka ev. 25. travnja, jučer je i službeno započelo obilježavanje Dana Općine Vinica.

Svečanoj su sjednici, među ostalima, nazočili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo, varaždinski župan Radimir Čačić, general Mladen Markač te brojni načelnici susjednih općina i predstavnici tvrtki.

 DSC5416

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić naveo je da je vijeće od konstituiranja prošle godine održalo osam sjednica na kojima je donijeto niz odluka važnih za općinu, pa tako i proračun za 2018.

- Cilj nam mora biti da sva naselja općine izgledaju što ljepše i da imaju komunalnu infrastrukturu dostojnu 21. stoljeću - kazao je Mihalić, dok je načelnik Marijan Kostanjevac na početku svog govora okupljene ukratko podsjetio na bogatu povijest općine koja je osnovana 1886. godine iako prvi pisani trag Vinice datira iz 1334. iz rimskog doba kada se zvala Vinea.

- Protekla je godina bila izborna godina, no izuzetno uspješna za općinu. Lani smo imali ukupne investicije od 10 milijuna kuna. Dugoočekivano zacjevljenje cestovnih jaraka, izgradnja nogostupa i proširenje ceste u Gonjem Ladnaju konačno je završeno čime je riješen problem najopasnije prometnice na području općine. Investiciju ukupne vrijednosti 6,5 milijuna kuna, sufinancirali su MUP s 3,3 milijuna kuna, Hrvatske vode s 1,6 milijuna kuna, ŽUC sa 1,1 milijuna kuna, dok je Općina osigurala 300.000 kuna. Dionicu ceste u ponedjeljak je obišao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović - rekao je Kostanjevac.

Od ostalih provedenih projekata na području općine u proteklih godinu dana, izdvojio je energetsku obnovu objekta tzv. Motela, uređenje dječjih igrala, sanaciju krovišta župne crkve sv. Marka ev., sanaciju temelja kurije Patačić, uređenje vile u Arboretumu, uređenje statike dijela Burga Vinica te sanaciju nerazvrstanih cesta. Usto, sredstvima EU projekta vrijednog ukupno milijun kuna uređena je i tradicionalna viniča kuća te je izrađena replika Prangera i restauriran pil sv. Ivana Nepomuka.

 MG 7002

- Za djecu i mlade izdvajamo više od milijun kuna, a brinemo i za udruge, vatrogasce i sve ostale mještane. Pred nama je pak početak radova na projektu Aglomeracije vrijednom 36 milijuna kuna koji bi na području naše općine trebao započeti početkom svibnja. To će biti najveća komunalna investicija u Vinici od njenog osnutka. Što se tiče ostalih projekata, neki su već prijavljeni, a drugi čekaju na prijavu. To su primjerice izgradnja dječjeg vrtića, proširenje kino-dvorane, adaptacija vatrogasnog doma u Vinici u vatrogasni centar, završetak kurije Patačić i vile u Arboretumu. Sa Županijom pak moramo pripremiti dokumentaciju za izgradnu primjerene školsko-sportske dvorane. Usto, revitalizacija arboretuma kroz projekt centra kompetentnosti u poljoprivredi kojeg će kandidirati Županija i gdje smo mi kao Općina konačno postali partner također je izuzetno velika stvar za nas - naglasio je Kostanjevac dodavši da u sinergiji sa Županijom moraju riješiti sve što je od zajedničkog interesa, a što Općini proteklih godina nikako nije uspijevalo.

- Mi u općini Vinica idemo dalje i pred nama je razdoblje velikih radova i aktivnosti - najavio je načelnik.

Na projekt revitalizacije Arboretuma Opeka osvrnuo se i župan Radimir Čačić.

- Vjerujem da ćemo i načelnik i ja u ovom mandatu zajedničkim naporom, naravno uz podršku države, realizirati dio ključnih projekata. Tu prvenstveno mislim na realizaciju projekta centra kompetencija. Prva faza s kojom ćemo ići tijekom ove godine jest rekonstrukcija srednje škole kroz energetsku obnovu, a zatim iduće godine slijedi dvorac i pretvaranje njega u internat i istraživački centar ako to Ministarstvo obrazovanja ne spriječi. Ovdje također idemo i u energetsku obnovu osnovne škole. U svakom slučaju, suradnja je izuzetno kvalitetna i masu projekata koje Općina nudi, mi ih i realiziramo - rekao je Čačić.

 DSC5459

Saborski zastupnik Anđelko Stričak svim je mještanima općine čestitao Dan Općine poručivši da je Vinica mala, ali skladna općina, koja opravdava povjerenje građana i govori u prilog tome da su općine opravdale svoje postojanje.

U sklopu svečane sjednice uručena su javna priznanja Općine Vinica zaslužnim pojedincima, ali i povelja počasnog građanina Općine Vinica. Plakete Općine Vinica primili su Košarkaški klub Vinica, OPG Josip Friščić, tvrtke AC Mikulan i Elektro bess, Vatrogasna zajednica Općine Vinica te Ministarstvo unutarnjih poslova, a povelje Općine Vinica Srednja škola „Arboretum Opeka,“ OŠ Vinica te DVD Donje Vratno.

Povelja počasnog građanina uručena je generalu Mladenu Markaču koji se okupljenima obratio u ime dobitnika javnih priznanja.

- Hvala svima koji su glasali za ovogodišnje dobitnike, oni su to i zaslužili jer rade za dobrobit zajednice. Prepoznali ste to, njihov rad i nagradili ih. Takvi ljudi vode naše društvo naprijed, žele stvoriti bolji život za sve nas, ne štede svoje vrijeme i znanje već ga ulažu u napredak društva - poručio je Markač.

 DSC5446

U svom je govoru pohvalio aktualnu županijsku i općinsku vlast.

- U ovoj općini i županiji imamo saborskog zastupnika sudionika Domovinskog rata. Imamo župana sudionika Domovinskog rata, i to od prvih početaka, a imamo i načelnika koji je sudionik Domovinskog rata. Znali su nas voditi u ratu i pobjeđivati, a vidimo iz ovih izvješća da pobjeđuju i u miru. Mnogi kažu da trebamo imati svog čovjeka u Zagrebu, a ja kažem, trebamo imati Ratka na Županiji pa će biti napretka - poručio je Markač.

Usto, u nastavku sjednice najuspješnijem je studentu druge godine Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Marku Hrnčiću uručena novčana nagrada od 5.000 kuna.

 MG 7047

Označeno u