FOTO: Kreativni seniori pokazali skrivene talente i stvorili nova prijateljstva Foto: Općina Donja Voća

FOTO: Kreativni seniori pokazali skrivene talente i stvorili nova prijateljstva

Varaždinske vijesti | 22.8.2019. u 13:39h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Stare škole i ambulante u Gornjoj Voći, u utorak 20. kolovoza održana je završna konferencija EU projekta "Kreativni seniori" na kojoj su predstavljene provedene projektne aktivnosti te njihovi rezultati.

Kreativne radionice

Projekt je proveden kroz program "Umjetnost i kultura 54+" Europskog socijalnog fonda, a trajao je 13 mjeseci, od 25. srpnja 2018. do 25. kolovoza ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 704.829,17 kuna, uz 100-postotno sufinanciranje iz europskih (85 posto), odnosno nacionalnih izvora (15 posto).

Projekt "Kreativni seniori" bio je jedan od samo dva projekta na području Varaždinske županije financirana iz ovog programa, a njegovim je projektnim aktivnostima bilo obuhvaćeno područje obuhvata koje su činile Općine Donja Voća kao korisnik, Općina Vinica kao projektni partner, ali i obližnje općine i naselja Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Cestica, Vidovec i drugi.

Cilj projekta bilo je poboljšanje kvalitete života odnosno poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine i to kroz uspostavu dvaju otvorenih kreativnih i kulturnih studija (prostora za djelovanje) i provedbu kreativnih radionica pod vodstvom istaknutih mentora: keramičarske voditeljice Vesne Osojnički, likovne radionice pod mentorstvom Ivana Meseka, dramske, koju je vodio Jan Kerekeš te folklorne Pjerina Hrvaćanina.
Projektne aktivnosti obuhvatile su 120 korisnika iz cijelog područja obuhvata projekta koji su kroz kreativne radionice stekli nove vještine i znanja, oplemenili svoju svakodnevicu te uspostavili nove i čvrste socijalne veze.

Socijalni kontakti

Završnu konferenciju otvorio je načelnik općine Donja Voća, Krunoslav Jurgec koji je naglasio važnost što većeg uključivanja građana u projekte ovog tipa s obzirom da se radi o vrijednim, važnim i korisnim aktivnostima, posebice što su namijenjeni za populaciju sklonoj izolaciji, gubitku socijalnih kontakata i padu razine zadovoljstva životnim uvjetima, što nije uvijek uzrokovanom materijalnim problemima. Okupljenima se obratio i Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica, koji je izrazio zadovoljstvo aktivacijom njegovih sumještana starijih od 54 godine u projektne aktivnosti, posebice predstavama koje su pripremljene kroz dramsku i folklornu radionicu.

Na konferenciji su govorili i mentori kreativnih radionica: keramičarske – Vesna Osojnički, folklorne - Pjerino Hrvaćanin te likovne - Ivan Mesek, koji su podijelili svoja iskustva s polaznicima te način na koji su u njima potaknuli istraživanje, kod nekih i skrivenih, talenata i kreativnosti te njihovo stavljanje u funkciju oplemenjivanja svakodnevnog života.

Vlastiti doživljaj sudjelovanja u projektu izrazili su i predstavnici korisnika radionica, te planove za nastavak održavanja socijalnih kontakata, ali i kreativnih aktivnosti u nadolazećem razdoblju te su naglasili kakvu je promjenu u njihovom životu donijela provedba projekta "Kreativni seniori".

U sklopu završne konferencije na prigodnoj je izložbi prikazan i dio likovnih i keramičarskih radova koji su nastali kao rezultat projektnih aktivnosti, a najavljene su i nove izvedbe dramskih i folklornih predstava stvorenih kroz radionice.

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_03.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_05.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_08.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_09.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_12.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_04.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_06.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_07.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_10.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_14.jpg

projekt_kreativni_seniori_donja_voca_vinica_16.jpg