×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/clients/client0/web1/web/images/berba - vinica breg
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/berba - vinica breg
FOTO: Kolektivna berba grožđa na Vinica Bregu Foto: N.L.

FOTO: Kolektivna berba grožđa na Vinica Bregu

N.L./VV | 22.9.2016. u 20:14h | Objavljeno u Našim krajem

Prošle je subote u općini Vinici sve vrvjelo od vinogradara, berača grožđa i "putara", koji su se kao marljive pčelice razletjeli po vinogradima na Vinica Bregu. Baš kao što pčele imaju molekularne mehanizme za kolektivno ponašanje, čini se da slične mehanizme imaju i vinički berači. Naime, rekli su nam da je nepisano pravilo da svi oni koji imaju „gorice“ na Vinica Bregu, berbu obavljaju isti dan, svake godine treću subotu u rujnu. Tako se „potrefilo“ i ove godine, a iz vinograda se svako malo, uz zujanje pčela, moglo čuti i huškanje.

Za vrijeme dok su se berači bavili grožđem, vinogradari su pripremili preše, muljače i posude, u koje se kasnije slijevao sok izmuljanog i isprešanog grožđa. Sok odnosno mošt su nadalje točili u bačve, u kojima će slatka tekućina do Svetog Martina doživjeti preobrazbu u vino. Što se tiče vinogradara, na Vinica Bregu ima različitih, od onih koji plodove zemlje i sunca gaje isključivo za sebe i užu familiju do onih koji uzgajaju grožđe na većim parcelama pa kasnije vino flaširaju i prodaju.

{gallery}berba - vinica breg{/gallery}

Označeno u