FOTO: Kapelica Srca Isusova u Majerju 100. godišnjicu dočekat će u novom ruhu Foto: Općina Petrijanec

FOTO: Kapelica Srca Isusova u Majerju 100. godišnjicu dočekat će u novom ruhu

VV | 16.5.2020. u 08:02h | Objavljeno u Našim krajem

Na stotu godišnjicu posvećenja, u Majerju se obnavlja kapelica Srca Isusova zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Općine Petrijanec i Župe Svetog Petra i Pavla.

U tijeku su radovi na vanjskom i unutrašnjem uređenju, a načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec pojašnjava da su dio sredstava dobili preko natječaja za „Program ulaganja u zajednicu“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Na natječaj smo prijavili našu župu koja je bila nositelj projekta. Odobreno nam je 50.000,00 kuna sufinanciranja za 2019. godinu. Krajem prošle godine krenuli smo s radovima, malo smo stali zbog sveukupne situacije sa COVID-om 19, ali radovi se sada privode kraju – naglasio je načelnik Posavec.

Kapela je izgrađena 1920. godine, s početkom radova godinu ranije, a 2008. godine je nadograđena i obnavljana.

– I prethodne dvije godine brinuli smo za kapelu Srca Isusova. Prve godine smo obnovili betonsku ogradu, a druge smo ugradili električno zvono kao donaciju Općine Petrijanec. Također, Općina Petrijanec će sudjelovati i sa kapitalnom pomoći prema Župi i ove godine u obnovi Majerske kapelice – dodao je Posavec.

Kapelica Srca Isusova u Majerju posvećena je 4. srpnja 1920. godine. Petrijanečki župnik vlč. Ivan Sakač napominje da je stogodišnji objekt nekoliko puta obnavljan u svojoj prošlosti, a sada će stogodišnjicu dočekati u novom ruhu.

– Kapela nije daleko od župne crkve, tako da ovdje nemamo redovitu liturgiju. Imamo mjesečno jedanput, prvog petka kad se slavi Srce Isusovo, onda imamo svaki mjesec svetu misu. I godišnje proštenje, blagdan Srca Isusova koji obično dođe u lipnju. Svake nedjelje se skupljaju vjernice koje redovito mole. Za svibanjskih i listopadskih pobožnosti sakupljaju se svakog dana na molitvu. Kapala nije važna samo kao zgrada nego kao prostor gdje vjernici u zajedništvu žele slaviti Boga – istaknuo je župnik Sakač.