FOTO Jalžabet: Pročistač i kanalizacija prema planu, sanirano klizište Nova gora Foto: Krešimir Đurić

FOTO Jalžabet: Pročistač i kanalizacija prema planu, sanirano klizište Nova gora

| 12.10.2020. u 16:56h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Jalžabet veliko je gradilište, zaključeno je nakon današnjeg obilaska triju gradilišta na području općine. Kako napreduju radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda i kanalizacije te sanacija klizišta, provjerili su danas općinski načelnik Mirko Magić, predsjednik Općinskog vijeća Josip Križanić, saborski zastupnik Anđelko Stričak i direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, uz predstavnike izvođača radova i nadzorne inženjere.

jalzabet_radovi_gradilista_12102020_01.jpg

Kako je istaknuo načelnik Magić, sva su tri gradilišta direktno ili indirektno povezana s Hrvatskim vodama, bilo da finaciranje ide preko njih ili ih sufinanciraju.

- Gradilište pročistača otpadnih voda, vrijednosti oko 7 milijuna kuna, u 100-postotnom iznosu sufinancira se iz Europskih fondova. Ovo je gradilište otvoreno prije dvije godine, a radovi će završiti ove godine. Vrijednost radova na izgradnji sanitarne kanalizacije Jalžabet - Imbriovec iznosi 3.988.000 kuna, od čega 80 posto sufinanciraju Hrvatske vode, a 20 posto Općina Jalžabet. Radovi će biti završeni prema planu, do kraja ove godine. Treće je gradilište na cestovnom klizištu Nova gora iznad Jalžabeta, gdje su radovi sanacije vrijedni 380.000 kuna, od čega 65 posto sufinaciraju Hrvatske vode, a 35 posto Općina Jalžabet. Radovi na sanaciji klizišta završeni su ovih dana, kako je i bilo planirano - istaknuo je Magić.

jalzabet_radovi_gradilista_12102020_03.jpg

Danijel Bunić iz Hrvatskih voda napomenuo je da je od 2018., zaključno s 2020. godinom, izgrađeno sedam kilometara kanalizacije, uz sedam milijuna kuna ulaganja Hrvatskih voda.

jalzabet_radovi_gradilista_12102020_10.jpg

- Što se tiče klizišta, prošle godine sanirano je klizište Čehalnica. Vrijednost radova iznosila je 400.000 kuna, uz sufinanciranje Hrvatskih voda od 260.000 kuna. U sanaciju klizišta Nova gora Hrvatske vode uložile 250.000 kuna - dodao je Bunić.

- U općini je završeno oko 70 posto sanitarne kanalizacije. Čekamo upravo završetak izgradnje pročistača te će se naselja Jalžabet i Imbriovec, djelovi koji su već napravljeni i oni koji će se uskoro izgraditi, spojiti na pročistač. To će biti omogućeno do kraja godine - dodao je načelnik.

Uz klizište Nova gora, čija je sanacija završena ovih dana, priprema se dokumentacija i za druga klizišta na području općine. Sanacija klizišta Nova gora trajala je dva mjeseca, a načelnik Magić napomenuo je da bila nužna.

jalzabet_radovi_gradilista_12102020_14.jpg

- Ovo je inače vinogradarski kraj, kuda prolazi Vinska cesta, ali imamo i stalnih stanovnika. Odron je odnio gotovo cijelu širinu ceste i, s obzirom na to da je s druge strane moguć prilaz samo po šumskom putu, zaista je trebalo to sanirati. Nismo mogli dozvoliti da ovaj dio ceste ostane ugrožen, tim više što ovdje imamo i turističku ponudu kuća za odmor. Stoga smo, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, i ovaj projekt priveli kraju. Što se tiče komunalnih radova općenito, fokusirani smo na izgradnju prometnica, biciklističkih staza... a svi radovi koji su bili planirani ove godine, bit će i završeni - napomenuo je Magić.

Josip Križanić pojasnio je da Općina Jalžabet već 15-ak godina samostalno gradi svoju kanalizaciju.

- Kad smo počeli graditi komunalnu infrastrukturu u poduzetničkoj zoni, odmah smo izgradili i komunalni pročistač za poduzetničku zonu i četiri naselja. U Jalžabetu se sada gradi novi pročistač za preostala tri naselja. Izgrađeno je otprilike 70 posto kanalizacije, a kad ovaj pročistač pustimo u pogon, preostaje nam još izgraditi kanalizaciju u naselju Novakovec i završetak kanalizacije u Jakopovcu i Kaštelancu - rekao je Križanić i naglasio da je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u općini, koji bi trebao bi biti gotov do kraja sljedeće godine, a najkasnije 2022. godine.

jalzabet_radovi_gradilista_12102020_08.jpg

Općinsko vodstvo pohvalio je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

- Kada imate dobro općinsko vodstvo koje razumije potrebe svojih građana i zna ih riješiti, naravno da je tada u toj općini sve puno investicija. Takav dobar primjer je upravo općina Jalžabet. Da bi se provela investicija, od idejnog rješenja, preko glavnog projekta do građevinske dozvole, i da bi se zatvorila financijska konstrukcija, zaista treba puno vremena i umješnosti. Treba i raspisati natječaje, uvesti izvođače radova u posao, a za sve to treba godina, dvije ili tri. Općinu Jalžabet već nekoliko mandata vodi HDZ, smatram da ju dobro vodi i na tome im čestitam - rekao je Stričak.