FOTO Ivanec dobiva moderne cikloturističke punktove

vv | 9.3.2024. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je prije dvije godine izradila temeljni dokument – idejno rješenje cikloturističke obilaznice kao glavni preduvjet planskog uređivanja objekata i infrastrukture za biciklistički turizam na gradskom području, Turistička zajednica Grada Ivanca počela je s aktivnim radom na realizaciji zacrtanih projekata.

Pametna klupa, solarni servisni stup

Prvi od njih, uređenje cikloturističkog punkta kod gradskog parka (od strane Kukuljevićeve ulice) je završen. Punkt je uređen na površini popločanoj tlakavcima, a opremljen je pametnom klupom te rampom za bicikle pokraj koje je postavljen solarni servisni stup s USB priključkom, LED rasvjetom i solarnim panelom. Unutar stupa se nalazi i osnovni alat za popravak bicikala te pumpa za gume.

Na ovom punktu postavljena je i dvojezična info ploča „Pedaliraj i uživaj“ s QR kodom, koji omogućuje pristup informacijama o turističkim lokalitetima i atrakcijama koje vrijedi posjetiti. Novouređeni punkt su u četvrtak, 22. veljače, obišli gradonačelnik Milorad Batinić i v.d. predsjednika TZ-a Boris Jagetić Daraboš.

Nadstrešnica na Žganom vinu

U punom su jeku i radovi na uređenju drugog cikloturističkog punkta na Žganom vinu. Ovdje su već izvedeni opsežni radovi na pripremi terena, a uskoro slijedi i postavljanje nadstrešnice.

- Nakon pripremnih radova, izvedena je škarpa te izbetoniran okvir i podloga za postavljanje biciklističke nadstrešnice. Služit će za predah biciklistima i svim ostalim izletnicima, a bit će opremljena stolom i klupama te solarnim servisnim stupom s alatom za popravak bicikla, identičnom onome u Ivancu. Pokraj nadstrešnice bit će postavljene rampe za bicikle te dvostrana interpretacijska ploča. Radove izvodi ivkom d.d. Ivanec – poručio je B. Jagetić Daraboš.

Do sada je u razvitak cikloturističkog projekta na području grada Ivanca uloženo oko 31.000 €. Sredstva su osigurana temeljem uspješne prijave TZ-a na javni poziv HTZ-a, a projekt pomažu i Grad Ivanec te TZ iz vlastitih sredstava, a uključene su i Hrvatske šume

Novi punktovi u Bedencu, Margečanu, na Ivančici…

- S uređenjem cikloturističkih punktova nastavljamo i dalje, a u planu je postavljanje novih kod etno kuće Bedenec, kod vodenice u Margečanu, na vrhu Ivančice, kod hotela Orion te u Salinovcu – otkriva Jagetić Daraboš.

U sklopu projekta izrađena je i web mapa cikloturizma, a tiskana je i sklopiva ciklo karta.

- Poznato je da je biciklistički turizam jedan od najbrže rastućih turističkih trendova u svijetu. S obzirom na položajne i prirodne prednosti Ivanca kao Planinarskog grada, ovim projektima i Grad Ivanec sa svojim TZ-om se aktivno uključuje u poticanje ove vrste turizma. I stoga, pozivam sve da dođu u Ivanec i upoznaju Ivanečku cikloturističku rutu – poručio je gradonačelnik M. Batinić.

Galerija slika