FOTO Iskorak Ivanca: Otvoren Centar za posjetitelje „Kukuljević“

vv | 12.4.2024. u 08:04h | Objavljeno u Našim krajem

U povijesnom objektu u gradskom parku Ivanec, jedinom preostalom iz nekadašnjeg kompleksa Staroga grada Ivanca, u srijedu je. 10. travnja,u nazočnosti brojnih posjetitelja, gostiju i uzvanika otvoren Centar za posjetitelje „Kukuljević“. Ovim reprezentativnim objektom, opremljenim najsuvremenijim multimedijskim sadržajima i digitalnim alatima, Ivanec je dobio ishodišnu turističku i kulturnu točku te svojevrsni muzej u malom, koji se, sasvim sigurno, može svrstati u sam vrh centara ovakve vrste na nacionalnoj razini.

Vidljivo pod dojmom emocija, okupljenoj publici se na svečanosti otvaranja prvi obratio predsjednik TZ Ivanec Boris Jagetić Daraboš, koji je u idejno osmišljavanje sadržaja i opremanje uložio velik osobni trud.

On je u kratkim crtama nazočne proveo kroz izložene sadržaje: među njima je zidni pano s biografijama znamenitih ivanečkih fotografa, fotografski aparati Otokara Hrazdire, Petra Jagetića, Cvjetka Šoštarića i drugih, a albumi njihovih fotografija mogu se „listati“ u digitalnoj knjizi. Dostupne su i virtualne naočale, gdje gledatelja pokretne slike vode u nekadašnji Stari grad Ivanec. Izložena je i camera obscura, a u Centru se vrti i umanjena replika mlinskog kola, a na svakoj lopatici kola je fotografija jednog od 20 nekadašnjih mlinova na Bistrici.
Na lutkama su izložene originalne odore viteza ivanovca, rudara i planinara.

Na ulaznom prostoru nalazi se info pult, interaktivna karta Ivančice (na njoj je dostupan pregled staza, utvrda, planinarskih domova, vidikovaca, kulturne baštine, navigacija) koja sadrži i dopadljivu igricu za djecu. U Centru je klupa za posjetitelje, a na podu je zanimljiva folija sa stiliziranom planinarskom stazom.

Publici se obratio i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, koji je u projekt uređenja Centra bio uključen u samoga početka te ga je pratio u svim fazama.

- Uređenje Centra Kukuljević bilo je zahtjevno, jer radi se o objektu unutar spomeničkog kompleksa, u koji je trebalo staviti više od 600 godina ivanečke pisane povijesti. Mislim da smo u tome uspjeli te da svi koji dođu u ovaj prostor na jednom mjestu mogu vidjeti sve što Ivanec nudi, a nakon toga se raspršiti po svih 96 km2 našega kraja i uputiti se na ponuđene destinacije – istaknuo je, među ostalim, M. Friščić.

Centar je otvorio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

- Centar smo nazvali „Kukuljević“, po obitelji Kukuljević Sakcinski, koja odzvanja u kolektivnoj memorijalnoj svijesti Ivančana. Ladislava Kukuljevića Sakcinskog, brata poznatijeg Ivana, ivanečka povijest pamti kao dobrog gospodara, velikog dobrotvora, donatora i humanista. Njegov nećak Božidar ostao je zapamćen po svom kulturnom radu i kao osnivač podružnice HPD u Ivancu daleke 1898. godine. Mislim da smo odabirom imena dobro pogodili, jer njime upravo na ovom mjestu i dalje čuvamo sjećanje na jednu važnu ivanečku povijesnu epohu – zaključio je gradonačelnik te objekt proglasio otvorenim.

Građevinski radovi na uređenju Centra „Kukuljević“ ukupno su stajali više od 212.000 eura. Od toga je 60% osigurao Grad Ivanec, a ostalo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Građevinske radove izvelo je Graditeljstvo Andrije Grabara iz Ivanca, a instalacijske radove tvrtka ISF Tome Fištreka iz Ivanca.

U opremanje Centra „Kukuljević“ (multimedijska oprema i sadržaji, scenografija, autentične odore i dr.) iz proračuna Grada Ivanca uloženo je daljnjih 141.000 eura.