FOTO Investicija ŽUC-a u općini Veliki Bukovec: Pri kraju izgradnja kružnog toka u Dubovici Foto: Općina Veliki Bukovec

FOTO Investicija ŽUC-a u općini Veliki Bukovec: Pri kraju izgradnja kružnog toka u Dubovici

Varaždinske vijesti | 2.6.2022. u 12:33h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Pri kraju su radovi na izgradnji kružnog toka u Dubovici, a gradilište su u četvrtak u pratnji načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića obišli župan Anđelko Stričak i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

Riječ je o investiciji ŽUC-a o oko 790 tisuća kuna, dok je Općina Veliki Bukovec dodala još 105 tisuća kuna za odvodnju i rasvjetu na predmetnom raskrižju.

Načelnik Franjo Vrbanić izrazio je zadovoljstvo skorim završetkom kružnog toka u Dubovici.

– Tri godine smo u priči realizacije ovog kružnog toka i sada možemo reći da ćemo sigurno dobiti uređeno, prekrasno raskrižje, a naravno najbitnija u svemu tome je i sigurnost prometa na cestama. Ovo je bilo problematično raskrižje, spajale su se tri ceste i bilo je dosta prometnih nesreća na ovom mjestu. S ovim rješenjem sigurnost prometa se povećava. Ako i bude nekih prometnih nesreća, važno je da će ovakvim rješenjem raskrižja brzina biti puno manja kao i šteta, a i ozljede sudionika u promete će biti manje – rekao je Vrbanić te zahvalio ŽUC-u i Varaždinskoj županiji na odličnoj suradnji te ulaganju raspoloživih sredstava u ovakva mjesta da se dobije na kvaliteti i sigurnosti cestovnog prometa.

Ravnatelj ŽUC-a naglasio je da se problematika cesta na području Varaždinske županije rješava ravnomjerno.

– Ove godine u planu imamo 30-ak projekta na cijelom području županije, kako bi se ravnomjerno razvijala infrastruktura i podizala sigurnost prometa. Radovi na ovom kružnom toku u Dubovici idu kraju. Još mora napraviti prometna signalizacija i to će onda biti moderno uređeno križanje, realizirano u suradnji s Općinom Veliki Bukovec – kazao je Osonjački.

Najavio je vrlo aktivno ljeto.

– Sljedećih nekoliko mjeseci će se intenzivno raditi na području cijele županije. Trenutno je aktivno desetak gradilišta. Na ovom području uskoro krećemo s radovima na kružnom toku u Sv. Petru, otvoren je natječaj za kružni tok u Hrženici, u planu je sanacija jedne od lošijih dionica u ovom dijelu županije Kapela – Sv. Petar. Što se tiče drugih dijelova županije, kreću radovi na izrazito opasnom križanju u Oštricama na području Novog Marofa. Imamo u planu i projekt na području Brezničkog Huma, opasno dionicu u Horvatskom na području Ivanca. Također, na području grada Ivanca u smjeru Beretinca u planu je poboljšanje situacije na cesti Radovan – Škriljevec. Tako da će na cijelom području županije biti intenzivno ljeto – zaključio je Osonjački.

Župan Stričak podsjeća da ŽUC vodi brigu o 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta.

– Na tim su cestama trenutno utvrđena 43 klizišta čija sanacija bi koštala oko 100 milijuna kuna. Uzmemo li u obzir da je proračun ŽUC-a 60-ak milijuna kuna, taj podatak dovoljno govori o tome da su potrebe daleko veće od raspoloživih sredstava. Ali bez obzira na sve to, smatram da ŽUC daje maksimum da ceste budu što uređenije i prohodnije. Uz to, koliko god je to moguće, ulaže u izgradnju novih objekata, kružnih tokova, nogostupa te u asfaltiranje još neasfaltiranih cesta kojih na području naše županije ima 50-ak kilometara – poručio je župan Stričak.