FOTO Gužva u Remetincu: sejem i tradicionalno proščenje u novomarofski kraj doveli veliki broj posjetitelja Foto: Grad Novi Marof

FOTO Gužva u Remetincu: sejem i tradicionalno proščenje u novomarofski kraj doveli veliki broj posjetitelja

VV | 8.10.2019. u 09:36h | Objavljeno u Našim krajem

Tradicionalna vjerska manifestacija "Čiselsko proščenje v Remetincu" koju uz potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice organizira KUD Remetinec, i ove je godine u novomarofski kraj privukla veliki broj posjetitelja.
Manifestacija se svake godine održava prvog vikenda u listopadu, uz hodočašće štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice.
Osim vjerskih sadržaja i ovoga je puta održan tradicionalni Remečki sejem na kojem se okupilo 30-ak izlagača, a brojni su posjetitelji uživali i u subotnjoj Smotri folklora Remetinec 2019. te nedjeljnoj Dječjoj smotri folklora. Od ovogodišnjih zabavnih sadržaja vrijedi izdvojiti nastup popularnog Mate Bulića i Prvih srakarskih tamburaša, a veliko je zanimanje izazvala i već tradicionalna tombola s vrijednim nagradama.
Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač jedan je od onih koji ne propuštaju ni jedno Čiselsko proščenje.
- Zahvaljujem svima, posebice KUD-u Remetinec, što svih ovih godina čuva našu tradiciju. Iz godine u godinu Čiselsko proščenje v Remetincu potvrđuje status druge po važnosti manifestacije na novomarofskom području, događanja koje svaki put okupi brojne posjetitelje koji imaju priliku sudjelovati u vjerskim sadržajima, ali tu je naravno i Remečki sejem, smotre folklora i ostali zanimljivi kulturni i zabavni sadržaji. Grad Novi Marof i dalje će podržavati manifestaciju, a budući da će KUD Remetinec iduće godine obilježiti 20. obljetnicu svog postojanja i to ćemo proslaviti na pravi način - obećao je gradonačelnik Jenkač.
Osim Grada Novog Marofa, potporu manifestaciji daje i Turistička zajednica.
- Takve su manifestacije iznimno važne za naš kraj i za nas u Turističkoj zajednici jer su vezane uz našu baštinu, promoviraju našu kulturu, običaje, tradiciju. Crkva Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice u Remetincu zaštićeni je spomenik kulture, a zahvaljujući upravo Čiselskom proščenju sve više ljudi dolazi u naš kraj i ima priliku vidjeti svu njezinu ljepotu i raskoš. Čestitam KUD-u Remetinec na organizaciji još jedne uspješne manifestacije i zahvaljujem na njihovom velikom doprinosu u očuvanju naše tradicije i kulture - istaknula je Renata Horvatić, voditeljica ureda TZ-a.
Župa Remetinec nositelj je vjerskog dijela manifestacije, a za sve ostalo zadužen je KUD Remetinec. Predsjednica KUD-a, Nadica Puškadija, kazala je da su na ovogodišnjoj 20. Smotri folklora ugostili KUD-ove s kojima njeguju dugogodišnju suradnju. Osim toga, uoči 20. obljetnice postojanja i djelovanja KUD-a,upriličili su i druženje s članovima KUD-a koji su bili dio Društva u ova dva desetljeća.
- Neki su još uvijek u Društvu, drugi su otišli pa se vratili, a neke je životni put odveo iz Remetinca. Naš je cilj da za 20. rođendan okupimo što više članova, da nam se vrate i oni stariji. Planiramo u travnju iduće godine održati i svečanu sjednicu na kojoj ćemo zahvaliti Gradu Novom Marofu i svim sponzorima koji nas prate u ovih 20 godina jer bez njihove pomoći mi ne bi mogli djelovati - navela je voditeljica KUD-a dodavši da je njihov glavni cilj čuvati tradicijsko blago.
- U KUD-u imamo i sekciju ručnih radova u koju su učlanjenje naše starije žene, ali cilj nam je privući i mlade, da im žene pokažu kako se to nekada radilo.”
Puškadija je istaknula da su ove godine organizirali i drugu izložbu "Kak su živeli naši star"” na kojoj su izložili starinske predmete, uz želju da i tako potaknu građane na očuvanje kulturne baštine - dodala je.