FOTO Gradonačelnik Jenkač u Podrutama: Ovaj gnjusan zločin dio je povijesti priznanja Republike Hrvatske!

VV | 7.1.2022. u 16:37h | Objavljeno u Našim krajem

U petak je kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena 30. godišnjica pogibije petorice mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Četiri Talijana i jedan Francuz, promatrači Europske zajednice, pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te natporučnik Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku.

Na mjestu njihove pogibije vijence su uz gradonačelnika Novog Marofa i saborskog zastupnika Sinišu Jenkača položili i izaslanik Predsjednika RH Dragutin Lozančić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Ilario Schettino iz Veleposlanstva Talijanske Republike, izaslanica veleposlanika Francuske Republike Florence Skrlj te varaždinski župan Anđelko Stričak.

Kako je naglasio gradonačelnik Jenkač riječ je o gnjusnom zločinu od kojeg je prošlo 30 godina i kojeg se još uvijek sjećaju svi stanovnici Novog Marofa i čitavog ovog kraja.

- On nije samo utkan u sjećanja stanovnika čitavog ovog kraja, on je dio čitave Republike Hrvatske i povijesti dobivanja međunarodnog priznanja. On je i jedan od dokaza politike koju je vodio dr. Franjo Tuđman i svega onog što se komuniciralo prema Europskoj zajednici da je Hrvatska žrtva, a tadašnji komunistički režim i JNA zločinac koji nas želi spriječiti u težnjama samostalnosti, vlastite države i odlučivanja o vlastitoj politici - poručio je Jenkač.

Dodao je kako nažalost režim koji je bio na izdisaju nije prezao ni pred ovakvim zločinima.

- Taj zločin pokazuje koliko jugokomunistički režim nije bio dobar te da su težnje hrvatskog i ostalih naroda za stvaranjem vlastite države bile razumljive - zaključio je.

Izaslanik Predsjednika Dragutin Lozančić naglasio je važnost uloge europskih promatrača koji su širili istinu o svemu što se događalo u Hrvatskoj.

- To je bilo iznimno važno za afirmaciju pravednosti naše borbe za slobodu i za međunarodno priznanje - napomenuo je Lozančić.

Ministar Grlić Radman poručio je kako je ovaj tragičan zločin ubrzao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, ali i pokazao svu narav velikosrpske politike.

- Mislim da je to i bio na neki način pokušaj da se zaustavi demokratizacija i osamostaljenje onih država koje su živjele u totalitarnom režimu - rekao je ministar.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić izrazila je nadu u daljnje čuvanje mira i uspomene na ove hrabre ljude koji su na ovim prostorima položili svoje živote.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici talijanskog i francuskog veleposlanstva, Ilario Schettino i Florence Skrlj koji su naglasili važnost Europske unije i zajedničkih vrijednosti i ciljeva država članica, dok je župan Stričak napomenuo kako se Hrvatska u Domovinskom ratu suočila s brutalnom agresijom koju je na današnji dan prije 30 godina uvidjela i međunarodna zajednica.

- Mir, stabilnost, sigurnost nemaju alternative ni tada, a ni danas - kazao je Stričak dodavši kako su svi ključni događaji u stvaranju naše domovine bili vezani uz područje Varaždinske županije.

Kako je istaknuo, zarobljavanje cijelog korpusa tadašnje JNA je poslalo jasnu, snažnu poruku da se Hrvatska, hrvatski narod, hrvatski građani mogu i obraniti, a potom i osloboditi.

- Uz simbol stradavanja, Vukovar, vezani su naši policajci, naši gardisti uz Knin kao simbol pobjede i završetka rata, a uz Podrute ubrzano međunarodno priznanje Hrvatske - zaključio je župan.