Prijavite onečišćivače na 091/44 04 883 i 099/44 04 876 Foto: Grad Ivanec

FOTO Grad Ivanec: Pojedini nesavjesni građani koronakrizu iskoristili za zagađivanje okoliša

VV | 15.5.2020. u 08:50h | Objavljeno u Našim krajem

U posljednje vrijeme na širem gradskom području osvanuli su ružni prizori nelegalno odloženog otpada na više lokacija – ispod Petrolove benzinske crpke u Ivancu, na planinarskim stazama na Ivančici (Konj), u Prigorcu, Salinovcu, na cesti Prigorec – Vitešinec (ispod Sv. Duha) i drugdje. 

Za prizore na fotografijama u prilogu „zasluga“ pripada pojedinim građanima koji nisu žalili truda da na traktore i motokultivatore natovare gume, krupni, građevinski i miješani otpad te ga krišom, pod okriljem mraka, odlože nekamo u prirodu, u pravilu – na tuđe zemljište.

Pritom ih ne zanima što su smeće (ponovno!) odbacili na površine koje brojni građani u Zelenim čistkama savjesno čiste iz godine u godinu. 

No, ono što je najžalosnije, njima je svejedno i to što su drugim ljudima, na čije su zemljište istovarili svoj otpad, priuštili novčane troškove. Jer zakonom je propisano da su vlasnici zemljišta ti koji taj isti otpad moraju ukloniti, o svom trošku. 

Na području ispod Petrolove benzinske crpe evidentirane su četiri onečišćene lokacije.

Jedna od njih je u vlasništvu Grada Ivanca i na nju je netko istovario dijelove starog namještaja, najlon, kante i sl. Troškove čišćenja ove površine platio je Grad Ivanec, točnije, svi građani – porezni obveznici.

Na tom području onečišćene su još tri privatne parcele. Na njima je netko odložio dijelove automobila, drvenu građu i građevinski otpad, uključujući i salonit, a na jednoj jeistovarena gomila auto guma. 

U Prigorcu je netko, tko je rušio ili renovirao svoj objekt, na tuđe zemljište odložio hrpu crijepa i betona te krupnog otpada.Troškove uklanjanja svega toga otpada moraju snositi vlasnici privatnih parcela. 

Posebna priča je Bistrica na potezu od Friščićeva mlina do pilane. Obale potoka zatrpane su plastičnim bocama, vrećicama, sprejevima, akumulatorima, voda razvlači odbačene kišobrane, najlonske vreće… 

Izrazito strmi predio ispod Sv. Duha, prema Vitešincu, odakle volonteri u Zelenim čistkama već godinama izvlače odbačeni otpad, ponovno je prepun vreća smeća, šute, plastike…

Otpada ima i na planinarskim stazama, gdje „planinari“ i „ljubitelji“ prirode za sobom ostavljaju limenke, plastične boce i vrećice, tetrapak, pa čak i dijelove automobila?

Ne odlažite otpad u prirodu! Dovezite ga u Ivkom, besplatno je!

Ponovno upućujemo apel građanima: Nema potrebe da krišom odlažete otpad u prirodu kad ga besplatno možete odložiti u Ivkomovu reciklažnom dvorištu!

Otpad koji možete besplatno je sljedeći: papir, karton, plastika, metalna ambalaža, otpadne gume bez naplatka, elektronički otpad, krupni otpad, akumulatori, fluorescentne cijevi, stiropor, stare baterije, stakleni ambalažni otpad, ravno staklo, PET boce, polietilenske folije, limenke, stari lijekovi i zeleni otpad.

Besplatni odvoz krupnog otpada jedanput godišnje

Što se tiče odvoza glomaznog (krupnog) otpada, svaki korisnik jednom godišnje može koristiti pravo na besplatni odvoz krupnog otpada. 

Potrebu njegova odvoza prijavite Ivkomu na tel. 770-550 ili 770-558, a njegovi djelatnici će u najkraćem roku vozilom doći do vaše kuće/stana i besplatno zbrinuti sav krupni otpad.

Prijavite onečišćivača!

Zbog financijske štete koju su prouzročili građanima, ali i očitog bezobrazluka koji zahtijeva novčano sankcioniranje, pozivamo sve građane koji imaju bilo kakve informacije o osobama koje su nelegalno istovarile otpad na navedenelokacije, da to jave – ANONIMNO – na tel. 091 4404 883 i 099 4404 876 (komunalni redari) ili na tel. 404-870. 

Također, onečišćivača možete prijaviti i na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili onečišćenje prijaviti na kontakt obrazac PRIJAVI ŠTETU, koji se nalazi na naslovnici ww.ivanec.hr (pri dnu stranice). 

Također, molimo čitatelje da na iste kontakte dojave primijete li na terenu nelegalno odložen otpad te da, po mogućnosti, dostave fotografiju. Time otvarate mogućnost službenim osobama da reagiraju što brže.

Zelena čistka 2020.

Nakon osam uzastopnih godina održavanja Zelene čistke, prošlog mjeseca akcija iznimno nije održana zbog epidemijske situacije. 

Bude li ikako moguće, 9. zelena čistka održat će se najesen.