FOTO Glazbene radionice na Otoku mladosti: Ludbrežani naučili svirati ukulele Foto: Grad Ludbreg

FOTO Glazbene radionice na Otoku mladosti: Ludbrežani naučili svirati ukulele

Varaždinske vijesti | 15.7.2024. u 10:04h | Objavljeno u Našim krajem

U okviru manifestacije Ljeto u Ludbregu na Otoku mladosti održavaju se glazbene radionice. Od ove godine za dio glazbenih sadržaja zadužena je Glazbena Klinika iz Varaždina i to u obliku besplatnih glazbenih radionica za djecu, mlade, ali i odrasle početnike.

- U programu smo pripremili radionice sviranja ukulelea, udaraljki i gitare. Radionice se održavaju subotama navečer od 18 sati te završna posljednje srpanjske srijede. Raspored besplatnih glazbenih radionica je sljedeći. Druge subote u srpnju je radionica sviranja ukulelea za početnike, a tjedan dana kasnije je radionica sviranja cajon bubnja i udaraljki. Posljednje srpanjske subote je radionica sviranja gitare također za početnike, a posljednjeg dana srpnja u srijedu održat će se radionica sviranja gitare s Nenadnom Resnikom – rekla je Petra Međimurec, direktorica TZ područja Centar svijeta.

Ludbreg_Skola-sviranja_13072024_1.jpg

Besplatne glazbene radionice ukulelea i cajona i udaraljki zamišljene su kao interaktivne radionice s malo teoretskog dijela i objašnjavanja osnova o sviranju navedenih instrumenata te puno zajedničkog muziciranja.

Za radionice ukulelea i cajona i udaraljki nije potrebno nositi svoje instrumente jer ih je osigurala Glazbena Klinika. Međutim, ukoliko su to željeli, polaznici su mogli ponijeti svoj instrument.

Ludbreg_Skola-sviranja_13072024_2.jpg

- Radionica sviranja gitare bit će demonstracijskog karaktera, a tijekom radionice će predavači polaznike upoznati s osnovama sviranja akustične i električne gitare, uz pregršt praktičnih primjera i pokaznih vježbi. Na kraju radionice zainteresirani polaznici će moći isprobati svirati gitaru uz individualan pristup predavača – pojasnio je Marko Drenovački, predavač Glazbene Klinike.

Ludbreg_Skola-sviranja_13072024_3.jpg

Na prvoj radionici ukulelea sudjelovali su budući petaši Emil Slatki i Lara Dolenec, a rado su im se priključile i njihove majke.

- Ukulele je tradicionalni havajski instrument sličan maloj gitari koji se drži visoko na prsima stisnut desnom podlakticom. Instrument je u svijetu postao izuzetno popularan pojavom filmova o Elvisu Presleyju snimanim na Havajima. Jednostavan je za sviranje jer ima samo četiri žice i s malo napora možete naučiti svirati nekoliko akorda koji su vam dovoljni za sviranje podosta poznatih pjesama čak i od Prljavog kazališta – rekao je Marko.

Ludbreg_Skola-sviranja_13072024_4.jpg

Na ovoj radionici prisutni svirači naučili su prstomet za sviranje C-dura, a-mola te F i G dura.

Ludbreg_Skola-sviranja_13072024_5.jpg

Ludbreg_Skola-sviranja_13072024_6.jpg

Ludbreg_Skola-sviranja_13072024_7.jpg