FOTO Festival poezije u pokretu u Ivancu "Kolovrat riječi" okupio tridesetak pjesnika Foto: Grad Ivanec

FOTO Festival poezije u pokretu u Ivancu "Kolovrat riječi" okupio tridesetak pjesnika

vv | 22.8.2022. u 18:25h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, 20. kolovoza, po šesti je put održan "Kolovrat riječi", godišnji susret pjesnika koji u Ivanec stižu iz svih dijelova Hrvatske. A ove godine stigli su iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Vrbovca, Dugog Sela, Varaždina, Čakovca, Gornjeg Kneginca, Ključa, Bedenca, Kumrovca, Varaždin Brega, Prigorca, Sračinca, Krapine, Lobora, Ludbrega, Gradeca i Ivanca. 

9823.jpg

Organizatori su bili ivanečki pjesnici Ljiljana Vuglač i Darko Foder, koji su ovaj "festival poezije u pokretu" osmislili na način da, uz stihove i druženje, ljubitelje poezije ujedno upoznaju  i s geografskim, etnološkim i enogastronomskim specifičnostima našega zavičaja. Ovoga puta pjesničke su točke bile u Salinovcu, Gačicama, Beli i Margečanu.

Okupljanje je počelo u Muzeju planinarstva Ivanec, gdje je riječi dobrodošlice okupljenima uputio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te pritom istaknuo važnost pjesništva u očuvanju kulturnog identiteta te najavio daljnju podršku Grada ovakvim kulturnim projektima. 

9827.jpg

Čitanjem pjesme "Si mislim, se dvojim", pisane ivanečkom urbanom kajkavštinom, uslijedilo je prisjećanje na rođenog Ivančana i dugogodišnjeg urednika "Ivanečkog kalendara" dr. sc. Eduarda Kušena preminulog u lipnju ove godine, a koji je na poseban način svojim radom, istraživanjem i nepresušnom ljubavlju i znanjem, pronosio ime svoga rodnog grada Ivanca diljem Hrvatske i svijeta.

9826.jpg

Pjesničko druženje nastavljeno je čitanjem stihova u muzeju, a nakon toga i u staroj školi u Salinovcu gdje su pjesnici bili gosti KUD-a Salinovec, a gdje su ih dočekali Ljiljana Hlevnjak i Tihomir Kukulić.

U Lovačkom domu Šumski zec pjesnike je s radom LD-a upoznao predsjednik Darko Čaklec, dok su kod vodenice u Margečanu goste dočekali članovi Udruge građana Margareta na čelu s Ivanom Karpov i Danicom Prašnjak.

U Beli je gostima o povijesti naselja, angažmanu poznate obitelji baruna Metela Ožegovića, zanimljivostima i legendama belskoga kraja govorila Ana Škriljevečki, povjesničarka i kustosica ivanečkog Muzeja planinarstva.

Na svim lokalitetima pjesnici su govorili svoje stihove na razne teme, a domaćini su ih počastili delicijama svoga kraja.

9824.jpg

Održavanje Kolovrata riječi pomogli su Grad Ivanec i Turistička zajednica grada Ivanca koji su za svakog pjesnika pripremili turističku promo torbu Ivanca kao Planinarskog grada (šalice, majice, kape, upaljače, kemijske olovke i turističke prospekte), zatim, Gradska knjižnica i čitaonica Gustava Krkleca te ostali sponzori – Ivan Sanković, Ivanka i Ivan Grahovec, Ivan Goran Žunar, Aleksandar Horvat, Davorka Črnčec i Ana Škriljevečki.

- Puni lijepih dojmova, pjesnici su pošli svojim kućama u kasnim večernjim satima obećavši svoj dolazak i dogodine - poručili su organizatori.