FOTO Dvije ludbreške udruge prikazale tradicionalnu izradu sapuna Foto: Grad Ludbreg

FOTO Dvije ludbreške udruge prikazale tradicionalnu izradu sapuna

Varaždinske vijesti | 24.7.2024. u 10:06h | Objavljeno u Našim krajem

Treću srpanjsku subotu obilježila je lijepa suradnja dviju udruga u društvenom domu u Čukovcu.

Naime, tamo su zajedničkim snagama izradu sapuna na tradicionalni način uprizorile članice i članovi Udruge "Život – društvo za biološko dinamičko gospodarenje Ludbreg" i Udruge umirovljenika Lavanda Ludbreg. Na čelu udruge "Život" je Nada Ivanić, a na čelu udruge "Lavanda" Vesna Žepina.

Ludbreg_-_Izrada-sapuna-na-tradicionalni-nacin-20072024_1.jpg

- Udruga umirovljenika Lavanda Ludbreg djeluje oko dvije godine i broji šezdeset članova, a naš najstariji član je 93-godišnji Pavle Travanić. Trenutno koristimo jednu malu prostoriju u zgradi političkih stranaka koja će se rušiti pa ćemo svoje aktivnosti preseliti ovamo u društveni dom u Čukovcu. Od Grada Ludbrega, za rad udruge, dobivamo simboličnih 300 eura godišnje što znači da se u stvari samofinanciramo kako bi mogli realizirati niz aktivnosti počevši od obilježavanja Dana starijih osoba pa sve do proslave Martinja. Puno nam pomaže Matica umirovljenika, a ponosni smo što ostvarujemo suradnju s mnogim drugim udrugama – rekla je Vesna Žepina.

Članovi "Lavande" redovito posjećuju svoje bolesne umirovljenike u bolnicama, a njih dvadeset i pet ljetovat će ove godine na Dugom otoku. Sedmodnevno ljetovanje svatko od njih platit će svojim novcem.

Ludbreg_-_Izrada-sapuna-na-tradicionalni-nacin-20072024_2.jpg

Samu izradu sapuna na tradicionalni način nazočnim članovima obiju udruga praktično je pokazala Nada Ivanić. Kuhanje sapuna u kotlu promatrali su i osnovnoškolci iz Čukovca koje je animirala učiteljica engleskog jezika Ivana Štabi koja radi u Rasinji.

Ludbreg_-_Izrada-sapuna-na-tradicionalni-nacin-20072024_3.jpg

- Sapun se radi od svinjske masti i ostalih ostataka od svinjokolje. Uz mast potrebno je staviti natrijev hidroksid te kuhati u izvorskoj vodi ili u kišnici jer u njima nema klora. Važan je omjer pa tako na četiri kilograma masti ide jedan kilogram sode i osam litara vode. To se kuha pet do šest sati i na kraju se stavi šaka soli. Sapun se digne na površinu te ga je potrebno pokupiti mrežicom i staviti u kalupe. Kada se sapun stvrdne može se rezati na komade običnim nožem. Ovakav sapun nema mirisa i koristi se prvenstveno za pranje tvrdokornih mrlja na odjeći – rekla je Nada Ivanić.

Udruga Život je u veljači organizirala igranje starinskih društvenih igara koje starijim ljudima omogućuju da si prikrate duge zimske dane. Drugog vikenda u listopadu pak priprema novi projekt, a to je izrada torti i kolača od povrća, začinskog i ljekovitog bilja.

Ludbreg_-_Izrada-sapuna-na-tradicionalni-nacin-20072024_4.jpg

Ludbreg_-_Izrada-sapuna-na-tradicionalni-nacin-20072024_5.jpg

Ludbreg_-_Izrada-sapuna-na-tradicionalni-nacin-20072024_6.jpg