FOTO DVD Karlovec Ludbreški najbrže ukrotio „Dravskog zmaja“

VV | 10.11.2022. u 08:26h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ početak studenoga posvetila je nastavku organizacije operativnih natjecanja pripadnika vatrogasnih postrojbi, na koja uz obvezno sudjelovanje vlastitih 6 DVD-ova bivaju pozvana i prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva. Uspješan domaćin četvrtog po redu operativnog vatrogasnog natjecanja „Dravski zmaj“, kroz čiji naziv su povezani Podravina i sveti Juraj, zaštitnik ovdašnje župe koji svog simboličnog neprijatelja nalazi upravo u zmaju, u nedjelju, 6. studenoga bilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sesvete Ludbreške.

Brojni zaljubljenici u vatrogastvo, kao i stanovnici ove općine, znatiželjno su popratili atraktivan prikaz brojnih vještina i znanja koje vatrogasci koriste u različitim operativnim aktivnostima, od gašenja požara objekata do spašavanja unesrećenih osoba iz vozila. Mali je to odmak od uobičajenih pokaznih taktičkih vježbi koje ova Zajednica uobičajeno organizira najmanje jednom godišnje, s obzirom da u njima do izražaja u pravilu dolaze samo najznačajniji elementi vatrogasne tehnike, dok su na ovom natjecanju svi vatrogasni operativci imali jednaku opremu i odlične vremenske uvjete za međusobno nadmetanje.

Svaka ekipa izvela je po 1 taktički zadatak na svakoj od ukupno 6 lokacija u različitim mjestima na području općine Sveti Đurđ, uz pozorno promatranje izvođenja od strane službenih ocjenjivača. Nakon nekoliko sati napornoga rada, u izvođenju operativnih zadaća drugu godinu zaredom najuspješnija je bila ekipa DVD-a Karlovec Ludbreški, ispred DVD-a Sveti Đurđ i DVD-a Hrženica. Nezahvalno četvrto mjesto osvojili su članovi DVD-a Leskovec, dok su iza njih bili plasirani DVD Struga, PGD Dobovec (Slovenija), DVD Komarnica Ludbreška i DVD Sesvete Ludbreške. Iz zadataka valja izdvojiti gašenje požara kuće odnosno u zatvorenom prostoru, spašavanje unesrećene osobe iz osobnog vozila, gašenje požara vozila, prijevoz vatrogasne opreme čamcem po rijeci Plitvici i „vatrogasni petoboj“ u kojem do izražaja dolaze snalažljivost te kondicijska priprema. Najuspješnije ekipe primile su zaslužene pehare i priznanja domaćina.

U provedenoj analizi na kraju ovog natjecanja, svoj osvrt na odrađene vježbe po pojedinim lokacijama te zadovoljstvo prikazanim znanjem i vještinama izrazio je voditelj natjecanja odnosno zapovjednik VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček, osvrnuvši se na provedbu pojedinih zadataka. Nazočnima su se obratili i predsjednik Zajednice Krunoslav Turković, predsjednik domaćeg Društva Vedran Benc te načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, koji je pohvalio rad vatrogastva kao temeljnog stupa sigurnosti stanovnika općine, na čiji se angažman može računati u svakoj iznenadnoj situaciji. Izraženo je pritom veliko zadovoljstvo viđenim izvedbama vježbi, uz pohvale zajedništvu i timskom duhu koji je razvidan u okviru VZO Sveti Đurđ.