FOTO Koji su aktualni projekti, a što se priprema na Danima otvorenih vrata EU projekata općine Petrijanec Foto: Luka Šalamun

FOTO Koji su aktualni projekti, a što se priprema na Danima otvorenih vrata EU projekata općine Petrijanec

IHR/Varaždinske vijesti | 7.10.2024. u 16:54h | Objavljeno u Našim krajem

- Na projektu "Zaželi" radim od prvog dana. Imam 10 korisnika o kojima vodim brigu, znači dolazim k njima kod kuće, pospremam ako treba što napraviti po kući, odlazim u trgovinu ili ljekarnu, a više puta samo razgovaramo. Jako puno mi znači rad na ovom projektu, a još više korisnicima jer se radi o osobama starijima od 80 godina - rekla je Marija Košić, jedna od 10 zaposlenih u projektu “Zaželi - prevencija institucionalizacije u općini Petrijanec ”.

Upravo je to jedan od projekata koji su danas predstavljeni u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata općine Petrijanec, koji su održani pod nazivom “Europska unija kao pokretač razvoja lokalne zajednice”, a u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Dani otvorenih vrata u "Staroj školi" u Petrijancu okupili su brojne mještane kojima su imali priliku iz prve ruke doznati sve o projektima koji se trenutno provode, ali i novim, a sve s ciljem unaprjeđenja života u toj općini.

petrijanec-eu-projekti-zaseli-25.jpg

- Dani otvorenih vrata EU projekata održavaju se po prvi puta u našoj općini i jedino smo mi, uz Grad Varaždin, organizirali ovo događanje u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU - istaknuo je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Među projektima koji su trenutno u tijeku na području ove općine, načelnik Posavec istaknuo je kako je u tijeku četvrta faza projekta “Zaželi - prevencija institucionalizacije u općini Petrijanec ”, koji će trajati idućih 36 mjeseci.

- Kroz ovaj projekt imamo zaposleno 10 žena koje se brinu o 70 korisnika. Kroz dosad provedene tri faze na ovom je projektu bilo zaposleno gotovo 30 žena koje su se brinule za oko 230 korisnika. Projekt ima dvostruku socijalnu komponentu, a to je zapošljavanje teže zapošljivih žena s tržišta rada, ali i briga o samačkim i staračkim domaćinstvima, osobama s invaliditetom i potrebitima. Vrijednost projekta je 480.000 eura, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda 100 posto - istaknuo je načelnik Posavec koji je predstavio još jedan aktualni projekt, a riječ je o dogradnji dječjeg vrtića u Petrijancu.

petrijanec-eu-projekti-zaseli-19.jpg

- Nakon što smo 2019. godine vrtić već dogradili, pojavila se potreba za dodatnim proširenjem. Sada ćemo vrtić dograditi s još četiri odgajateljske sobe. Riječ je o investiciji od 2,8 milijuna eura kod koje smo iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurali 700.000 eura, zahvaljujući Središnjem državnom uredu za demografiju osigurali smo igralište i vanjsku ogradu, a očekujemo još i dodatna sredstva od Ministarstva znanosti obrazovanja i mladih kako bismo u potpunosti proveli ovu investiciju. Osim dodatnog prostora, uredit ćemo sportsku dvoranu koja će biti u nadograđenom dijelu vrtića iz 2019. godine, na katu. Uz sportske i kulturne događaje, plan je da se koristi i za Europski Talent Centar za STEM područje, što je važno za naše predškolce - rekao je Posavec.

petrijanec-eu-projekti-zaseli-12.jpg

Još jedan uspješan projekt koji se provodi u općini je izgradnja rotacijskog parkinga kod groblja u Petrijancu. Ovaj projekt nastavak je ranijeg projekta uređenja groblja, koji je također bio sufinanciran europskim sredstvima. Investicija vrijedna oko 100.000 eura podići će razinu komunalne opremljenosti i dostupnosti groblja, razinu sigurnosti u prometu te značajno doprinijeti uređenosti tog cijelog dijela samog Petrijanca

No to nije kraj novim projektima koji će se financirati europskim sredstvima.

- U planu je obnova grobne kuće, obnova Trga sv. Petra i Pavla u Petrijancu, Trga sv. Katarine u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Parka dr. Stjepana Bratka u Družbincu, a odobren nam je projekt izgradnje područnog vrtića u Novoj Vesi Petrijanečkoj. Tu je i adrenalinski park u Strmcu koji će se realizirati kroz ITU mehanizam Urbanog područja Varaždin, izgradnja Kulturnog centra Zelendvor, projekt Vrtovi ulica mojeg Petrijanca, a projektiramo dvije ulice te čekamo kada će se otvoriti natječaj, kako bi projekte mogli prijaviti. Vjerujem da ćemo svim ovim ulaganjima komunalnu infrastrukturu i standard na području naše općine podići na jednu visoku razinu - rekao je načelnik Općine Petrijanec koja je već pokazala kako uspješno priprema i provodi EU projekte.

petrijanec-eu-projekti-zaseli-10.jpg

- Općina ima pet zaposlenih i uspješno pripremamo sve što je potrebno za prijave i provođenje tih projekata, na čemu moram zahvaliti djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela. Na području naše općine vrijednost EU projekata do lipnja iznosila je 5,4 milijuna eura, dok je vrijednost spomenuta tri projekta 1,4 milijuna eura. To su značajna sredstva za proračun naše općine. Mladi smo tim, dobra ekipa koja želi napraviti najbolje što može za lokalnu zajednicu i to svakodnevno pokazujemo na terenu - poručio je načelnik Posavec.