FOTO Dan žena u organizaciji SDP-ovog Foruma žena Ludbreg; došao i šef stranke Peđa Grbin

VV | 13.3.2023. u 08:38h | Objavljeno u Našim krajem

Vesela subotnja večer u kultnom ludbreškom restoranu nazvanom prema pjesmi hrvatskog modernista Frana Galovića kao da je osvježila raspoloženje brojnih Ludbrežanki, koje su u Črn- Belu odlučile proslaviti međunarodni Dan žena. Njih stotinjak okupljenih u Forumu žena ludbreškog SDP-a uvodno su pozdravili predsjednica Foruma žena Centra svijeta Janja Nađ Ivanuša, čelni čovjek ludbreškog SDP-a Nino Ivanuša, predsjednica Foruma žena Varaždinske županije Dubravka Biberdžić, predsjednica županijskog SDP-a i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora i predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin.

- Našim članicama Foruma žena diljem Hrvatske ukazujemo na to da se položaj žena u Hrvatskoj ne poboljšava u onoj mjeri u kojoj bi to bilo potrebno. Mi se danas moramo boriti za prava naših žena, kćeri, majki i sestara za koja su se izborile njihove majke i bake. No zato su tu i Forum žena i SDP i sve druge progresivne strane u Hrvatskoj da ukažu na to. Ravnopravnost žena jedan je od kriterija koji nas definira demokratskim društvom – od prava na jednaku plaću, od prava na slobodno vrijeme pa do prava na izbor, brojne su stvari za koje se i dalje moramo boriti i mi ćemo kao SDP u tome itekako biti ustrajni - poručio je Grbin.

Upitan o stanju stranke na području Varaždinske županije i grada Varaždina Grbin je rekao da je na lokalnim izborima SDP u Varaždinskoj županiji napravio velike iskorake.

- Građani su prepoznali naš rad i stvari za koje se zalažemo. Slijedećih ćemo tjedana to imati prilike i testirati u Varaždinu zbog neozbiljnih pojedinaca koji ne shvaćaju što je interes građana i svih nas, a što bi trebalo biti na prvom mjestu, pa ćemo tako uskoro imati ponovljene izbore u Varaždinu. Siguran sam da će građani prepoznati sve ono za što se SDP zalagao i što je sve u samo godinu dana uspio napraviti i gdje Neven Bosilj i Miro Marković kao gradonačelnik i njegov zamjenik rade odličan posao. Pred nama je da isto napravimo i u Ludbregu u kojemu smo imali situaciju sa odlaskom gradonačelnika ali surađujemo i ono najbitnije - građani prepoznaju politike za koje se SDP zalaže i zalagat će se u budućnosti – to je jednakost svih, transparentnost funkcioniranja jedinica lokalne samouprave, a to je prije svega i činjenica da se politikom ne smijemo baviti zbog osobnih interesa već radi interesa zajednice u kojoj živimo - rekao je šef SDP-a dodajući da su njihova očekivanja nakon izbora za Gradsko vijeće u gradu Varaždinu 16. travnja vrlo jasna.

- Vjerujem da će građani prepoznati onu politiku koja rješava probleme koji su se u Varaždinu desetljećima nakupljali. To nije samo pitanje onih nesretnih bala, već i pitanje prometa, obrazovanja, jedne cjelokupne klime koja u Varaždinu vlada, a koja je utjelovljena u onome što su Neven i Miro napravili u kratkome vremenu. Evo samo jednog primjera u borbi protiv menstrualnog siromaštva vezanih uz higijenske uloške koji su osigurani besplatno, gdje je Varaždin bio prvi u Hrvatskoj, što je u samo godini i pol dana postala nacionalna politika. Tu je varaždinski SDP pokazao kako se država i društvo mogu mijenjati i kako se to može napraviti u vrlo kratkom vremenu. Ovdje svakako želim naglasiti veliku pomoć od strane moje kolegice saborske zastupnice Barbare Antolić Vupora čija podrška u svemu rečenom nije upitna, i koja odlično vodi stranku u Varaždinskoj županiji - rekao je Grbin, a dotaknuo se i situacije u Ludbregu.

- Vodstvo SDP-a u Ludbregu nedavno je preuzeto u prilično nezahvalnoj situaciji, no zahvaljujući dobroj koordinaciji aktivnosti u kratkom je vremenu sada i ovdje stanje dobro, a uvjeren sam da će tako biti i ubuduće. Naše okupljanje danas ovdje i ovolika podrška sasvim jasno pokazuju da SDP u Varaždinskoj županiji i u gradu Ludbregu radi odlično - napomenuo je te je kratko prokomentirao i odnos između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

- Povodom pete obljetnice smrti pokojnoga hrvatskog generala Petra Stipetića danas je u njegovu rodnom gradu Ogulinu otkrivena bista u njegovu čast, tako da smo danas bili tamo pružiti počast i ukazati na to koliko je svima nama stalo do generala Stipetića, pa sam rekao tada, a reći ću i sada kako sam ranije mislio da bi trebali promisliti - ne kao Zoran Milanović i Andrej Plenković, već kao predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik hrvatske Vlade. No, danas ne mogu odgovoriti na isti način zato što je Zoran Milanović pokazao da razumije funkciju na kojoj se nalazi te je, bez obzira na razmirice i na to što različito gledaju na mnoge stvari, pozvao Plenkovića za stol da rasprave stvari bitne za funkcioniranje ove zemlje barem u onome dijelu gdje su podijeljene ovlasti između njih dvojice a to su sigurnost, vojska, vanjska politika, što je u vrijeme rata u Europi posebno važno. Plenkovićev odgovor bio je: neću. Takvo Plenkovićevo ponašanje uvelike me podsjeća na moje dijete staro godinu i devet mjeseci s jednom razlikom što se moj mali smije tako ponašati, a onaj koji želi biti predsjednik Vlade Republike Hrvatske, i to nažalost jest, tako se ponašati ne bi smio. Stoga moj odgovor na pitanje kada će takvo ponašanje prestati glasi: nakon slijedećih parlamentarnih izbora! - poručio je Grbin.

Galerija slika