FOTO Dan općine Vidovec: "Najviše ulažemo u našu djecu, u našu budućnost" Foto: Luka Šalamun

FOTO Dan općine Vidovec: "Najviše ulažemo u našu djecu, u našu budućnost"

| 17.6.2023. u 20:34h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća općine Vidovec danas je obilježen Dan općine Vidovec, a kako se ove godine ujedno slavi i 50. godišnjica osnivanja NK Sloboda Tužno, sjednica je održana upravo na prostoru ovog nogometnog kluba.

dan_opcine_vidovec_svecana_sjednica_17062023_41.jpg

Među brojnim gostima bili su zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan i izaslanik predsjednika Vlade RH Anđelko Stričak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan, koji su prigodnim govorima čestitali Dan općine Vidovec, dok je ispred načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravila načelnica općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović, istaknuvši da se općina Vidovec razvija u svim segmentima i naseljima te da se provode kvalitetni projekti koji doprinose razvoju i napretku, zahvalivši svim općinskim vijećnicima na konstruktivnom radu i suradnji.

dan_opcine_vidovec_svecana_sjednica_17062023_15.jpg

Na proteklu godinu i nove planove osvrnuo se načelnik Bruno Hranić.

- U tijeku je provođenje projekata u vrijednosti 2 milijuna eura, a tu ne ubrajam najveći projekt, Aglomeraciju, u vrijednosti od 55 milijuna iz Europskog kohezijskog fonda. Najviše se fokusiramo na fondove Europske unije te trenutno provodimo šest projekata s EU sufinanciranjem. Pripremamo i nove projekte, a ono što je najbitnije jest da najviše ulažemo u predškolski i školski odgoj, u našu djecu, u našu budućnost - naglasio je Hranić.

dan_opcine_vidovec_svecana_sjednica_17062023_16.jpg

Općina Vidovec može se pohvaliti ostankom mladih mještana.

- U Vidovcu praktički nema slobodnog gradilišta, moramo otvarati nove ulice, a dolaze nam i ljudi iz drugih sredina. Najbitnije je da nam mladi ostaju živjeti u općini i posljednjih se nekoliko godina grade deseci novih kuća. To su mlade obitelji, s malom djecom pa, bez obzira što ove godine idemo u dogradnju vrtića, moramo ići i u izgradnju nove zgrade vrtića jer imamo više od 80 djece u vanjskim vrtićima. To nam je, uz sve ostale infrastrukturne i društvene objekte, najveći prioritet - istaknuo je načelnik.

- Nova zgrada dječjeg vrtića bit će u blizini postojećeg vrtića, s obzirom na infrastrukturu koju postojeći vrtić ima. Izgradit ćemo još četiri prostorije, a najveći su nam problem zapravo jaslice, jer je puno male djece i u novom ćemo se objektu zapravo fokusirati na proširenje kapaciteta jaslica - napomenuo je Hranić.

Dan općine i 30. obljetnicu osnivanja općine svim je žiteljima čestitao i župan Anđelko Stričak.

- Kada bismo proanalizirali tih 30 godina, na ovom se području napravilo iznimno puno. Prije 30-ak godina ovo je bio ruralni kraj, bez većeg dijela asfaltiranih ulica i te iste ulice su bile bez ulične rasvjete, bez odvodnje... Danas je sve to lijepo i skladno uređeno. Općina Vidovec prije nije imala ni novu zgradu vrtića, izgrađena je i dograđena škola i školsko-sportska dvorana, i mogli bismo još puno nabrajati što se sve izgradilo, a sve zahvaljujući trudu i entuzijazmu općinskog vodstva i samih građana - istaknuo je Stričak.

dan_opcine_vidovec_svecana_sjednica_17062023_21.jpg

- Kad govorimo o općini Vidovec, bitno je naglasiti i da je to općina čiji su građani usmjereni na poljoprivrednu proizvodnju. Naravo da na tome nisu stali i sve svoje prednosti, sav svoj trud i muku znali su dobro i promovirati i upravo zato se ovdje i održava Zeljarijada - napomenuo je župan.

Na sjednici su dodijeljene i općinske nagrade i priznanja. Nagradu za izvrsnost dobile su Josipa Hajsok, najbolja učenica Osnovne škole Tužno u školskoj godini 2022./2023. godini, i Zara Zagorec, najbolja učenica Osnovne škole Vidovec u školskoj godini 2022./2023. Nagrada je dodjeljena i Mateju Kovačeviću iz Tužna za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju iz informatike u 2022. godini, Karli Zagorec iz Prekna za osvojeno 2. mjesto u kategoriji 3., 4., i 5. razreda srednjih škola na državnom Natjecanju i smotri "Opisujmo sustave", predmet fizika, u 2022. godini, zatim Petri Medved iz Nedeljanca za dobivenu rektorovu nagradu za najbolji studentski rad, izrađen na Odjelu za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

dan_opcine_vidovec_svecana_sjednica_17062023_14.jpg

Nagrada je dodjeljena i Ines Kučko iz Prekna za dobivenu rektorovu nagradu za najbolji uspjeh na diplomskom studiju Sestrinstvo-menadžment u sestrinstvu, Sveučilišta Sjever, Domagoju Jurišaku iz Tužna, za osvojeno 3. mjesto na državnom prvenstvu školskih sportskih društava Republike Hrvatske u 2022. godini u rukometu, Lauri Ptiček iz Nedeljanca za osvojenu zlatnu nagradu u kategoriji klavir solo na 11. međunarodnom Koroškom klavirskom natjecanju 2022., Eleni Ptiček iz Nedeljanca za osvojenu 1. nagradu na 9. Međunarodnom muzičkom natjecanju Fantast 2022. u disciplini klavir-prva kategorija-2012.

Nagrada je dodjeljena i Valentinu Presečki iz Budislavca, članu hrvatske futsal reprezentacije osoba s dijabetesom, za osvojenu brončanu medalju na međunarodnom prvenstvu DIAEuro 2022. u Poljskoj, te braći Jakovu i Florijanu Kolariću, članovima hrvatske muške rukometne reprezentacije gluhih za osvojenu zlatnu medalju na 24. Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu 2022. godine.

Priznanja Općine Vidovec pravnim i fizičkim osobama za naročite uspjehe i zasluge dobili su DVD Nedeljanec-Prekno, NK Sloboda Tužno, Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari", Udruga umirovljenika općine Vidovec, Udruga branitelja i veterana domovinskog rata općine Vidovec, Vatrogasna zajednica općine Vidovec te Frizerski salon Vesna.

dan_opcine_vidovec_svecana_sjednica_17062023_10.jpg

Ovom prilikom ujedno je proslavljena i 50. godišnjica Nogometnog kluba Sloboda Tužno.

- Drago nam je da smo proslavu organizirali zajedno s Općinom te da zajedno slavimo i Dan općine, blagdane sv. Antuna i sv. Vida i našu obljetnicu - istaknuo je predsjednik kluba Vladimir Šimek, a osvrnuo se i na bogatu povijest kluba.

dan_opcine_vidovec_svecana_sjednica_17062023_37.jpg

- Bilo je u povijesti kluba raznih uspona i padova, a najveći uspjeh svakako je bio ulazak u 3. Hrvatsku nogometnu ligu. Te 2005./'06. smo odigrali jednu izuzetnu sezonu, nažalost to nije dugo potrajalo, jer smo ostali bez jako dobrog predsjednika kluba i sponzora, ali i nakon toga smo se uspjeli održati i mislim da dalje idemo dobrim koracima - rekao je Šimek.

- NK Sloboda Tužno uvijek ima ciljeve usklađene sa svojim mogućnostima i mislimo da je igranje u 1. županijskoj ligi za nas veliki domet, a ako se nešto "poklopi", uvijek postoje šanse da napredujemo - poručio je za kraj.

Ovom su prilikom dodijeljena i priznanja zaslužnima za osnivanje kluba te igračima, trenerima i drugima koji su kroz sve ove godine doprinijeli i pomagali klubu.

Kako je bilo na svečanosti, pogledajte u fotogaleriji: