FOTO Dan općine Donja Voća uz druženje udruga, nogomet i - smijeh za kraj Foto: Općina Donja Voća

FOTO Dan općine Donja Voća uz druženje udruga, nogomet i - smijeh za kraj

Varaždinske vijesti | 15.11.2023. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je sam Dan općine Donja Voća bio u subotu, na blagdan njezinog nebeskog zaštitnika svetoga Martina, to ni u najmanju ruku nije označilo završetak manifestacija.

Tako je u nedjelju na rasporedu bilo druženje udruga s područja cijele općine Donja Voća, ali i gostiju iz Slovenije koji su se došli predstaviti na štandovima. Odigrana je i nogometna utakmica između domaćih snaga iz NK "Vindije" i prijatelja im iz NK "Zlatoličje", a šećer na kraju ovog dana prepunog događaja bila je komedija u režiji "Kerekesh teatra".

Brojne udruge

Među brojnim štandovima bio je i onaj voćanske udruge "Vjeruj, možeš!", a tajnica Anita Husnjak prezentirala je što se na štandu može vidjeti.

donja_voca_dan_opcine_12112023_16.jpg

- Mi ovdje pokazujemo sve ono što su djeca napravila kroz radionice tijekom cijele godine. U subotu smo imali jednu posebnu radionicu recikliranja pa je tako tu nakit kojeg su djeca napravila, ali i igračke za životinje. Također, ove jeseni su djeca učila slikati koncem, paga smo donijeli i radove s radionice "druženja s malim princom" - kazala je tajnica Husnjak.

Štand Udruge "Barilček" je prezentirao Mladen Bosilj koji je istaknuo kako dolaze ovdje svake godine, odnosno, već 15 godina zaredom. Tu je bio i štand Udruge umirovljenika kojeg je predstavila Marija Teležar.

- Povodom dana svetog Martina, pošto je to naša župa, složimo se pa ispečemo nešto domaćih kolača, a sve kako bi se produžili. Zadovoljni smo odazivom, pogotovo što ima puno susjeda Slovenaca – kazala je Teležar.

donja_voca_dan_opcine_12112023_12.jpg

Međunarodna utakmica

Prijateljstvo općina sa slovensko–hrvatske granice nastalo je na sportu. Naime, davne 1976. godine odigrani su prvi nogometni susreti između Voćanaca i prijatelja im iz Zlatoličja, što je udarilo temelj kasnijem bratimljenju. Zanimljivo je kako se taj nogomet igrao i prije postojanja kluba "Vindija" koji upravo ove godine slavi respektabilnih 40 godina postojanja.

Povodom toga na terenu NK Vindije odigrane su dvije međunarodne utakmice, a sve je završilo remijem 2:2. Treba napomenuti da je, kako to revijalnim utakmicama i priliči, početni udarac izvela načelnica Sanja Kočet.

donja_voca_dan_opcine_12112023_28.jpg

Tajnik kluba Mario Medenjak napravio je kratki osvrt na odigranu utakmicu.

- Okupili smo ekipe U-9 naših klinaca i klinaca iz Zlatoličja, odigrali su prijateljsku utakmicu, a nakon njih na teren su izašle ekipe NK "Vindija" i NK "Zlatoličje" kako bi odigrale prijateljsku utakmicu. Sve je prošlo u revijalnom tonu, i svi smo se dobro zabavili. Seniori su pokazali zavidan nivo nogometnog umijeća koji je završio podjelom bodova – rekao je tajnik i trener Medenjak.

Značaja ovakvih susreta istaknuo je predsjednik NK "Vindija" Stjepan Kundija.

- Ovo događanje samo je potvrda tradicije lijepih susreta koji se već dugo godina održavaju. Jako smo zadovoljni, mogli smo vidjeti odličan nogomet, iako je bio rezultatski neriješeno, no glavno da nije bilo ozljeda. Ponosan sam na to što je ovo trenutak susreta igrača i mogu reći prijatelja - poručio je Kundija.

donja_voca_dan_opcine_12112023_25.jpg

Utakmici je prisustvovalo i izaslanstvo slovenske Občine Starše, također prijateljske općine. Dožupan Uroš Smeh samo je potvrdio kakvi snažni temelji bratstva se tu nalaze.

- Tu smo zbog ljudi koji su dug period gradili most prijateljstva, poštovanja i ljubavi. Ovom prilikom im mogu zahvaliti što su radili na razmjeni kulture, sporta, obrazovanja i gospodarstva te time poticali međususjedsko razumijevanje. U budućnosti ne sumnjam kako će se ova suradnja nastaviti te će taj most stajati još dugo – kazao je Smeh.

S time se složila i načelnica Kočet.

- Na svima nama je da zajedno ovakvo čvrsto prijateljstvo i ljubav neizmjerno njegujemo u zahvalu svima onima koji su odavno temelje za ovo "zagradili" jer samo se tako voli svoja općina. Veliko hvala dragim prijateljima iz naše bratimljene općine Starše na riječima podrške i pruženoj ruci pomoći. Čovjek se lakše nosi sa svim teškoćama kad pokraj sebe ima ljude koji misle na nas i koji su uz nas - naglasila je.

donja_voca_dan_opcine_12112023_29a.jpeg

A da nije sve na riječima, potvrdio je Aleksandar Furek koji je s velikim zadovoljstvom donio donirani defibrilator za NK "Vindiju" i DVD-e Donja Voća te pritom izrazio želju da on nikad neće biti korišten jer oni isto skrbe za srca njima dragih Voćanaca.

Smijeh za kraj

Na red je došlo i malo smijeha, a kako drugačije, nego u režiji "Kerekesh teatra" koji je priredio predstavu "Ni desno ni levo samo črevo". Ljubomir Kerekeš nije krio oduševljenje što Teatar nastupa u Donjoj Voći.

donja_voca_dan_opcine_12112023_38.jpg

- Uvijek nas veseli činjenica da smo na ovakve fešte gdje se igra u netipičnim uvjetima. Teško da se glumci odluče na ovakve izazove, ali nas je to oduvijek veselilo jer to je domaća atmosfere s pravim, iskrenim i poštenim ljudima. Uveličati Dan općine ili neki blagdan, u ovom slučaju Donje Voće, s ljudima se proveseliti i zabaviti, to je naš osnovni moto - zaključio je Kerekeš.

Nedjeljnu fotogaleriju pogledajte u nastavku: