FOTO Dan Općine Donja Voća: "Cilj nam je demografski oživjeti ovaj kraj"

| 12.11.2022. u 11:35h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak proslavljen je Dan Općine Donja Voća.

Svečanost je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Željko Žmegač koji je naglasio kako je svemu što je napravljeno ili u planu cilj sveukupni društveni i gospodarski napredak lokalne zajednice, poboljšanje životnog standarda mještana i stvaranje preduvjeta za ubrzaniji razvoj Općine.

- Unatoč i dalje teškoj situaciji u kojoj se Općina nalazi, jer se još uvijek puno vremena, ali i financijskih sredstava troši na radove i usluge koji su davno realizirani ili su trebali biti realizirani, to nas nije, niti nas neće obeshrabriti. Štoviše, samo nam je veći poticaj i dokaz da Općina ide u pravom smjeru – poručio je Žmegač dodavši kako Općina kroz uređenje komunalne infrastrukture brine o svojim mještanima koje prati od najmanjih nogu.

Posebnu brigu osim najmlađima pridaje i najpotrebitijim sumještanima, a predsjednik Vijeća istaknuo je i kako intenzivno surađuju sa svim svojim udrugama koje su pokretač njihove zajednice.

- Mnoge svoje ideje i planove ne možemo sami realizirati, pa se i ubuduće nadamo da ćemo nailaziti na još veće razumijevanje državne i županijske vlasti, kao i resornih ministarstava prilikom ostvarenja naših planova i konkretnih projekata – kazao je Žmegač posebno istaknuvši projekt školske sportske dvorane o kojoj se priča godinama, a ove godine, u suradnji s Varaždinskom županijom napravljeni su i konkretni pomaci. Riječ je o projektu koji je Općini i najmlađim mještanima prijeko potreban, a prema riječima Žmegača, na svima njima je da im to i osiguraju.

Zahvalivši općinskim vijećnicima na kooperativnosti i odgovornosti te doprinosu u kreiranju odluka u cilju poboljšanja kvalitete života svih mještana, načelnica Sanja Kočet naglasila je kako je od svibnja prošle godine do danas u provedbi 10-ak projekata ukupne vrijednosti od oko 20 milijuna kuna.

- Maksimalno koristimo europske fondove i nacionalna sredstva u što je moguće većoj mjeri, a
fokus nam je jačanje komunalne infrastrukture i osiguranje sadržaja za naše stanovništvo, posebice
mlade, kako bismo mogli demografski oživjeti našu općinu – rekla je Kočet dodavši kako je nakon
uspješne provedbe druge faze projekta Zaželi, počela i realizacija njegove treće faze.
U budućem razdoblju u planu je nekoliko važnih komunalnih projekata. Naime, Općina je kroz
natječaj LAG-a Sjeverozapad osigurala sredstva za rekonstrukciju grobne kuće, a projekt kreće
tijekom iduće godine. Također, uz pomoć sredstava Fonda za zaštitu okoliša nabavljene su kante za
odvojeno prikupljanje otpada za svako domaćinstvo, a u tijeku je novi projekt provedbe edukacija
na temu odvojenog prikupljanja otpada s naglaskom na najmlađe.

-Osigurana su i sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije u stopostotnom financiranju ukupne vrijednosti od 1,6 milijuna kuna za sanaciju najvećeg klizišta na području Općine, čija realizacija kreće uskoro – najavila je načelnica.

Tijekom godine, bez obzira na sve izazove, Općina je aktivno radila i na sanaciji i uređenju nerazvrstanih cesta i u tu je svrhu utrošeno 247.500 kuna. Dosad je uređeno oko 7 kilometara nerazvrstanih cesta, a u realizaciji je i rekonstrukcija nerazvrstane ceste za što su također osigurana sredstva s nacionalne razine u iznosu od 240.000 kuna.

-Od značajnih projekata vrijedi istaknuti rekonstrukciju zgrade DVD-a Donja Voća, za čiju smo rekonstrukciju i opremanje u suradnji s članovima DVD-a osigurali sredstva u visini od 7 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja. Vatrogasni dom će s 1.326 kvadrata novouređenog i opremljenog prostora postati središte svih događanja te će se koristiti u cilju socijalnog povezivanja i jačanja društvenih veza svih stanovnika okolnih naselja – kazala je načelnica Kočet.

Budući da je Općina Donja Voća već godinama suočena s depopulacijom, padom nataliteta i iseljavanjem stanovništva, posebno mladih, nova općinska uprava sve svoje napore usmjerila je na poboljšanje životnih uvjeta svojih stanovnika, a prioritet su joj mlade obitelji i djeca. Jedna od mjera kojom odgovaraju na ovaj problem su mjere za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

-Tijekom ove godine pet mladih obitelji ostvarilo je sufinanciranje u iznosu od 50.000 kuna po obitelji. U svrhu daljnjeg poboljšanja demografskih mjera, raznim aktivnostima i programima želi se potaknuti pozitivni prirast stanovništva na području Općine te povećati standard odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi. Povećali smo i izdvajanje za učenike osnovne škole i njihove projekte, povećali iznos sufinanciranja školskog materijala, uveli sufinanciranje školskih projekata te nagrađivanje najuspješnijih učenika – kazala je Kočet.

Općina Donja Voća sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, dodjeljuje jednokratne novčane potpore za djecu predškolske dobi koja ne pohađaju vrtić, program predškole, uvođenje produženog boravka, a trenutno je i u završnoj fazi uređenja prostora za podružnicu vrtića čime će se osigurati uključivanje 22 mališana u predškolski odgoj i obrazovanje.

-Za buduće razdoblje ključni projekt nam je izgradnja vrtića, odnosno rekonstrukcija dijela područne škole u Gornjoj Voći u dječji vrtić. Ukupna vrijednost projekta same rekonstrukcije iznosi 5,5 milijuna pri čemu smo kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurali iznos od 1,7 milijuna kuna te je pred nama i daljnja borba za osiguranje dodatnih sredstava Ministarstva – rekla je načelnica Kočet.

Sjednici je nazočila i saborska zastupnica Natalija Martinčević koja je istaknula da Općina Donja Voća ima prekrasnu prirodu, povijest, kulturnu baštinu, ali i veliki potencijal za rast i razvoj.

- Načelnica i predsjednik Općinskog vijeća marljivo rade, uz velike izazove, ali daju rezultate koji su mjerljivi, vidljivi i to posebno veseli. Sve ono što se radi i gradi u ovoj općini ima zajednički cilj i nazivnik, a to je zadržati naše ljude ovdje – naglasila je Martinčević. Saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski kazala je kako je Općina Donja Voća puna dobrih, veselih i marljivih ljudi.

-Vi ste ti koji činite općinu prepoznatljivom. Vi ste ti koju ju činite takvom kakva je i danas. Drago mi je institucije tu uključene i da je Varaždinska županija uz vas i na vama je sve da iskoristite ne samo Županiju već sva resorna ministarstva kako bi život vama i vašim mladima i budućim naraštajima bio što bolji i što ljepši. Izazov je biti načelnica općine, izazov je život jer ne znamo ni sami što nas čeka sutra, ali vjerujem u vas Voćance koji ste stasali u ovim našim prekrasnim zagorskim bregima – poručila je Dreven Budinski.

Župan susjedne slovenske općine Starše Stanislav Greifoner rekao je kako se u obje općine na Martinje održava mnogo događanja posvećenih vinu.

-Nadam se da je berba bila dobra te da će isto tako biti dobro i vino koje su napravili vaši mještani. Sve to pokazuje koliko smo povezani i da imamo slične običaje, kulturu i život te da za nas ne postoje granice. Sretan sam zbog naše suradnje, a povodom Dana Općine želim da vam se u sljedećoj godini ispune sve želje i da uspješno realizirate sve planirane projekte. Imate mladu i sposobnu načelnicu tako da sam siguran da je pred vama svjetla budućnost – poručio je.

Plakete i zahvalnice

Plaketa Općine Donja Voća uručena je Raheli Blažević za posebna postignuća i uspjehe u odgoju i obrazovanju voćankse djece i mladeži i doprinos napretku i promociji voćanskog kraja te Petri Brlečić za posebna sportska postignuća i sudjelovanje na studentskom Svjetskom prvenstvu u karateu.

Zahvalnica Općine Donja Voća dodijeljena je Marijani Švetak za izniman trud u odgoju i obrazovanju voćanske djece i mladeži i Ankici Belcar za mentorski rad s učenicima u dramskom izričaju i osvojeno prvo mjesto na Festivalu učeničkih igrokaza POZOR.

Zahvalnicu Općine primili su i Stanko Jurgec, Dragutin Gregur, Franjo Bolčević, Stjepan Šestanj, Josip Strupar, Silvestar Galić, Slaven Filipek i Mihael Sensa i to za dugogodišnji rad u Muzičkoj sekciji KUD-a Voća i očuvanju voćanskih običaja.

Zahvalnica je dodijeljena i Zdenki Horvat za predani rad, požrtvovnost i brigu za mještane kroz postoje granice. Nogometnom klubu NK Vindija za postignuća u razvoju sporta na području općine te ekipi mladeži DVD-a Donja Voća za osvojeno 8. mjesto na državnom natjecanju vatrogasne mladeži.

Dodijeljena su i priznanja Općine Donja Voća, a ona su uručena Emmi Bosilj, Luciji Bolčević, Ani Šipek, Anamariji Kralj, Petri Banfić i Emily Premužić za osvojeno 1. mjesto na Festivalu učeničkih igrokaza POZOR.
Priznanje su primili i Valentina Patrčević, Danijel Kukec, Matias Stolnik, Marina Kornet, Ana
Potisk i Darija Bunić za trud i zalaganje te zapažene uspjehe u okviru izvanškolskih aktivnosti u
školskoj godini 2021./2022.
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci