FOTO "Čiselsko prošćenje v Remetincu” i ove godine privuklo veliki broj posjetitelja Foto: Ilustracija/Arhiva VV

FOTO "Čiselsko prošćenje v Remetincu” i ove godine privuklo veliki broj posjetitelja

VV | 6.10.2024. u 17:49h | Objavljeno u Našim krajem

Tradicionalna vjerska manifestacija "Čiselsko prošćenje v Remetincu”, koju uz potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice organizira Kulturno-umjetničko društvo Remetinec, i ove je godine u novomarofski kraj privukla veliki broj posjetitelja.

Osim vjerskog programa koji je počeo u četvrtak trodnevnicom, manifestacija uključuje i kulturne i zabavne sadržaje, a za taj je dio bio zadužen KUD Remetinec. Naime, u subotu je održana pjevana misa u župnoj crkvi, nakon koje je održan kulturno-zabavni program u šatoru pokraj društvenog doma u Remetincu, a od 18 sati počela je Smotra folklora na kojoj su, uz domaći KUD, nastupili KUD "Elizabeta'” iz Jalžabeta i susjedni KUD "Marof” iz Novog Marofa.

Nakon smotre nastavljen je zabavni dio programa uz glazbenu grupu Eliksir i koncert dobro poznatog Zlatka Pejakovića koji je okupljene zabavljao do dugo u noć.

Kotlovinijada, misa, Remečki sejem...

Središnji dio programa odvio se u nedjelju, a započeo je u jutarnjim satima "Kotlovinijadom”, natjecanjem u kuhanju kotlovine u organizaciji Športskog društva Remetinec. Natjecalo se 25 ekipa, čije je kotlovine ocjenjivao poznati kuhar Tomislav Špiček. Uz njega je tu bilo i dvoje domaćih sudaca, Renato Pofuk i Petra Turković. Nakon bodovanja, uslijedila je besplatna podjela kotlovine gostima.

Služena je i svečana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a u sklopu koje je službeno i svečano uveo novog župnika vlč. Lovru Biškupa u službu, nakon župništva vlč. Josipa Pavleka koji je umirovljen poslije 21 godine služenja u remečkoj župi.

Potom je otvoren i tradicionalni "Remečki sejem", na kojem se predstavilo 20-ak izlagača sa svojim domaćim proizvodima i rukotvorinama, a u popodnevnim je satima uslijedila Dječja smotra folklora, na kojoj su se, osim domaće dječje skupine, predstavili i Dječje folklorno društvo "Sončece” iz Varaždina, KUD "Marof” iz Novog Marofa i KUD "Ljuba voda” iz Ljubešćice. U večernjim satima posjetitelje će zabavljati grupa Pandora.

Voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa Renata Horvatić naglasila je kako je riječ o jednoj od najdugovječnijih manifestacija na području Novog Marofa, a vjerojatno i jednoj od najstarijih.

– Sretni smo da se u Remetincu, u crkvi koja je iz 15. stoljeća i zaštićeno je kulturno dobro, održavaju ovakve stvari. Ovo je odličan način za povezivanje kulturno-povijesne baštine, kulturnih znamenitosti koje naše područje ima, i preko ovakvih manifestacija one se dodatno promoviraju. Posebno nam je drago što je program bogat, tu su dva dana smotre folklora velikih i malih, a to odaje važnost činjenice da još uvijek postoji interes za očuvanjem svih naših običaja – rekla je Horvatić, ustvrdivši da je riječ o još jednom uspješnom izdanju „Čiselskog prošćenja - istaknula je i čestitala KUD-u Remetinec, Športskom društvu Remetinec i svima koji su uključeni u održavanje ove lijepe tradicije.

"Čiselsko prošćenje u Remetincu” ni ove godine nije propustio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. Kako je rekao, manifestacija već niz godina privlači posjetitelje iz Novog Marofa, i šire.

– Ponosni smo na ovu našu prekrasnu manifestaciju jer promovira našu kulturu, baštinu, tradiciju i običaje. Grad Novi Marof preuzeo je tehnički dio, a KUD Remetinec organizacijski, odnosno manifestacijski dio, i pritom zahvaljujem KUD-u i svima koji su doprinijeli da i ove godine sve bude lijepo, rasplesano i raspjevano – istaknuo je i dodao kako je "Čiselsko prošćenje" - kao krunica, čislo.

–Nekad se iz Remetinca išlo s tim čislom od kestena. Ove šume koje se naslanjaju na Grebengrad bogate su kestenom ili kostanjima, a ljudi su to brali, to se kuhalo i prodavalo. Nažalost, danas ima sve manje kestena, ali ta tradicija nizanog kestena opstala je u nazivu samog prošćenja – kazao je Jenkač.

Predsjednik KUD-a Remetinec Valentino Pofuk rekao je da mu je čast biti dijelom ove manifestacije i da mu je drago što je sve išlo po planu.

– Vjerujem da je svatko pronašao nešto za sebe i dobro se zabavio. Hvala Gradu Novom Marofu i Turističkoj zajednici na značajnoj pomoći, a ja se nadam još boljem i većem izdanju iduće godine – poručio je Pofuk.