Domaćin ovogodišnje manifestacije bila je obitelji Marije i Slavka Kotolenka Foto: Franjo Talan/Općina Cestica

FOTO Cestički vinogradari dobili klampotic

Varaždinske vijesti | 1.8.2018. u 11:45h | Objavljeno u Našim krajem

Pod pokroviteljstvom Općine Cestica, članovi cestičke udruge vinogradara i vinara "Sveti Martin" su u nedjelju, 29. srpnja, povodom blagdana Svetog Lovre organizirali podizanje klampotica na Dubrava bregu, odnosno kod domaćina ovogodišnje manifestacije obitelji Marije i Slavka Kotolenka.

Okupljene su u "Vinskom hramu" pozdravili predsjednik udruge Marijan Županić, dok je u ime domaćina dobrodošlicu gostima i vinogradarima uputio Slavko Kotolenko. Načelnik Općine Mirko Korotaj je pak obitelji i članovima vinogradarske udruge zahvalio što čuvaju vinogradarske običaje i tradiciju. Također je istaknuo da se na području općine Cestica trenutno nalazi oko 36 hektara vinogradarskih površina koje će se već ove godine moći uzeti u najam, te pozvao zainteresirane da se jave, a na kraju svog obraćanja svim je vinogradarima poželio uspješnu berbu.

Nakon postavljanja klampotica, druženje cestičkih vinogradara i njihovih gostiju nastavljeno je uz domjenak do kasnih noćnih sati.

Inače, vinogradari tijekom godine obilježavaju nekoliko značajnih vinogradarskih datuma, a jedan od njih je i blagdan sv. Lovre koji se slavi 10. kolovoza. Vinogradari tada zapravo obilježavaju završetak razdoblja u kojem prestaje potreba za prskanjem vinove loze od štetočina i raznih bolesti te nastupa vrijeme zrenja grožđa, a samim time i pripreme za berbu. No, slatke bobice privlače ptice te je grožđe potrebno očuvati, a to se po tradiciji najbolje čini klampoticima koji svojim lupanjem rastjeruju ptice, i vjeruje se, tučonosne oblake. Klampotic je zapravo drvena naprava koja se sastoji od krila koja pokreću rotor na kojem su montirani batići koji udaranjem po dasci i proizvode buku. Na suprotnoj strani krila je „rep“ od kestenovih grana s lišćem, a svrha mu je zakretanje naprave prema najboljem položaju vjetra.