FOTO Cestica dobila meteorološku postaju DHMZ-a Foto: Općina Cestica

FOTO Cestica dobila meteorološku postaju DHMZ-a

Varaždinske vijesti | 22.10.2023. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Cestica i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) surađuju na Projektu modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC, koji se financira iz strukturnih fondova EU.

DHMZ, nositelj projekta, provodi modernizaciju meteorološke motriteljske mreže što uključuje automatizaciju i postavljanje novih postaja u svrhu kontinuiranog praćenja meteoroloških prilika i klimatoloških parametara na području općine Cestica.

- Time će se omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te upozorenja na opasne vremenske prilike, s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, čime se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara - napominju iz Općine Cestica.

Aktualni i arhivirani podaci će biti javno dostupni na stranicama DHMZ-a te će služiti znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i zainteresiranim korisnicima podataka za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na ranjive sektore.

cestica_meteoroloska_postaja_20102023_1.jpg

cestica_meteoroloska_postaja_20102023_2.jpg

cestica_meteoroloska_postaja_20102023_3.jpg

cestica_meteoroloska_postaja_20102023_4.jpg