FOTO: Benediktovo u Svibovcu Podravskom proslava je na kojoj je vrijedilo biti Foto: Općina Sračinec

FOTO: Benediktovo u Svibovcu Podravskom proslava je na kojoj je vrijedilo biti

Varaždinske vijesti | 15.7.2019. u 12:01h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U petak, subotu i nedjelju trebalo je doći u Svibovec Podravski i zajedno sa Svibovčancima proslaviti blagdan svetog Benedikta, zaštitnika ovog mjesta u općini Sračinec. Sve je počelo u petak u večernjim satima, kada je pod šatorom održana zabava uz tamburaše TS Fijaker.

Proslava je nastavljena u subotu bogatim programom. Održan je već tradicionalni Svibovski sejem u organizaciji Udruge Črepičar na kojem su svoje rukotvorine predstavile mnogobrojne udruge s područja naše županije. Veliki interes i ove je godine bio za predstavljanje Svibovskih štrukli i zlevki koje su pripremile vrijedne žene iz Svibovca Podravskog, čuvajući tako od zaborava stare tradicionalne recepte ovog kraja. I ove godine za organizaciju je najzaslužnija općinska vijećnica Brankica Bešenić.

Subotnji program proslave počeo je sjednicom Vijeća Mjesnog odbora Svibovec Podravski, koju je vodio Žarko Španić, predsjednik MO.

- Danas sam izuzetno ponosan, jer u sklopu ove proslave obilježavamo 400. godišnjicu izgradnje kapelice svetog Benedikta u Svibovcu Podravskom. Prvi pisani tragovi o ovom najstarijem sakralnom objektu na području naše općine sežu još u daleku prvu polovicu 17. stoljeća, točnije u 1617. godinu. Mjesni odbor Svibovec Podravski, kao savjetodavno tijelo, sudjeluje u pripremi i realizaciji projekata koji se u našem mjestu provode, u suradnji s načelnikom, njegovim zamjenikom i Općinskim vijećem Općine Sračinec. Hvala svima koji su u protekloj godini radili zajedno s nama na napretku našeg mjesta. Veliko hvala KUD-u Benedikt, veziljama i Udruzi Črepičar, obitelji Kirić, DVD-u Svibovec Podravski, NK Podravcu te svima koji sudjeluju u organizaciji ovog događaja - istaknuo je u svojem izlaganju predsjednik MO Svibovec Podravski Žarko Španić.

Načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec pozdravio je sve prisutne te čestitao blagdan stanovnicima Svibovca Podravskog, a posebno je pozdravio načelnika općine Hrvatski Židan iz Mađarske Ištvana Krizmanića, koji je ponovno došao u posjet općini Sračinec, s folklornom grupom. Suradnja dviju općina je već tradicionalna, a valja istaknuti da Gradišćanski Hrvati njeguju hrvatski jezik i hrvatsku kulturu već stoljećima, koliko nisu u sastavu hrvatske države.

- Hvala svima koji su uveličali ovu našu proslavu dana sv. Benedikta. Ovogodišnja smotra folklora je jubilarna, deseta po redu, a uz to je i međunarodna, zahvaljujući našim prijateljima iz Mađarska, iz Hrvatskog Židana. Ponosni smo da je završen Protupožarni centar DVD-a Svibovec Podravski, uređene su ograde Područne škole i sportskog centra, uređeni su sportski prostori, završen je dio osvjetljenja sportskog terena NK Podravac, zvona na kapelici sv. Benedikta, opločenje kapelice granitom, a mnogo je projekata u pripremi i tijeku. Uskoro će ponovno krenuti izgradnja kanalizacije, nakon čega ćemo urediti sve ulice prema već poznatom modelu. Osluškujemo želje mještana naše općine, kako bismo svi zajedno stvorili što ugodnije uvjete za život, nas i naše djece. Hvala svim udrugama i pojedincima koji su vlastitim entuzijazmom pomogli da se ostvare neki projekti za koje bi inače trebalo puno više sredstava. Tako se voli svoje mjesto i tako se radi za dobrobit svih nas - rekao zamjenik načelnika općine Sračinec Krunoslav Lukačić.

Načelniku Općine Hrvatski Židan Ištvanu Krizmaniću uručena je prigodna zahvalnica za suradnju s MO Svibovec Podravski. Nakon svečane sjednice održana je velika Međunarodna smotra folklora na kojoj nastupilo oko 200 folkloraša iz Varaždinske županije, Slavonije i susjedne Mađarske. Nastupili su: Mješovita vokalna skupina ACAPELLA KUD-a Zavičaj Sračinec, KUD Benedikt Svibovec Podravski, KUD Hrvatskih željeznica Varaždin, KUD Voća iz Donje Voće, KUD Zora Piškorevci, KUD Čakavci Hrvatski ŽidanMađarska, KUD Ledina Gašinci te KUD Prsten iz Varaždina. U večernjim satima održana je zabava pod šatorom.

Nedjeljni program proslave započeo je otvorenjem i blagoslovom Protupožarnog centra DVD-a Svibovec Podravski, koji je blagoslovio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon ponovnog pokretanja vatrogastva u Svibovcu Podravskom, godinama se radilo na nabavci opreme i uređenju prostorija koje su dovršene. Vatrogascima je sada na raspolaganju velika prostorija za sastanke na katu vatrogasnog doma, uređene su i sve instalacije, mala kuhinja i sanitarni prostori. Valja istaknuti da su u uređenje prostorija ugrađeni mnogi sati dobrovoljnog rada vatrogasaca koji su tako uštedjeli velika sredstva.

U kapeli svetog Benedikta, koja obilježava 400. godišnjicu izgradnje, održana je svečana sveta misa koju je predvodio biskup Josip Mrzljak. Program proslave završen je nogometnim susretom Udruge Črepičar i Legendi na terenu NK Podravac.