FOTO 7. Dani vrganja i crnog tartufa okupili velik broj zaljubljenika u gljive i prirodu Foto: Novi Marof

FOTO 7. Dani vrganja i crnog tartufa okupili velik broj zaljubljenika u gljive i prirodu

VV | 20.9.2020. u 21:36h | Objavljeno u Našim krajem

Paka, malo mjesto pored Novog Marofa, okupilo je ovog vikenda brojne gljivare, kako iskusne, tako i početnike, ali i sve željne boravka u prirodi i spremne naučiti nešto novo na tradicionalnoj manifestaciji Dani vrganja i crnog tartufa.

- Na ovim prostorima postoji dugogodišnja tradicija berbe gljiva u šumama Pake, Kipišća, Sudovca, u jednom od najvećih kompleksa šuma u Varaždinskoj županiji. Ovo je područje bogato gljivama, pa se i berbe organiziranu dugi niz godina. Upravo od te tradicije polazi i ova manifestacija koja se iz godine u godinu sve više širi uz bogat popratni program, a razni sadržaji privlače i mnoštvo posjetitelja. Tu je utka, obilazak utvrde, edukacije o samoj berbi i prepoznavanju gljiva, ponuda domaćih OPG-ova. Dakle, jedna zaokružena priča i jedan specifičan događaj kojeg nema u ovom dijelom Hrvatske, a naša je želja da ga na taj način promoviramo i da privučemo što više posjetitelja - rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Sedmu po redu manifestaciju Dana vrganja i crnog tartufa organizirali su Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber.

- Ovdje imamo 20-ak izlagača, to su u ovim izazovnim vremenima dobri rezultati. Dani vrganja su samo motiv dolaska u Paku, a puno toga se zapravo događa. Organizirali smo, između ostalog, stručni obilazak utvrde Paka te jako puno zanimljivih predavanja namijenjenih ljudima koji nisu isključivo berači i koji možda ne poznaju toliko gljive – dodala je Renata Horvatić, voditeljica Ureda Turističke zajednice Grada Novog Marofa.

Mladen Jakopović, predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika Graber kazao je kako su prije sedam godina krenuli s manifestacijom kao nastavkom svega onoga što se godinama dešavalo u Paki, a to je prodaja vrganja uz cestu.

- I tako je manifestacija krenula, da promoviramo taj naš gastronomski proizvod koji je popularan ovdje, da podignemo svijest i napravimo manifestaciju koristeći gastronomsku deliciju u turističke svrhe – kazao je Jakopović.

Kako su upravo vrganji zaštitni znak Pake, organizirano je natjecanje u berbi vrganja, a po završetku je provedena stručna determinacija ubranih gljiva profesora Branka Bartolića, predsjednika Hrvatskog mikološkog gljivarskog saveza.

- Područje Pake je oduvijek bilo interesantno gljivarima jer se na ovom području javlja ono što ljude najviše zanima, a to su vrganji. Manifestacija je zanimljiva jer ljudi ovdje mogu upoznati velik broj vrsta gljiva koje do sada možda nisu poznavali – naglasio je profesor Bartolić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci