Eko udruga "Naša Ivanščica" prozvala lokalne političare: Naši bregi nisu na prodaju! Foto: Eko udruga

Eko udruga "Naša Ivanščica" prozvala lokalne političare: Naši bregi nisu na prodaju!

vv | 18.4.2023. u 11:10h | Objavljeno u Našim krajem

Eko Udruga "Naša Ivanščica" ovu je nedjelju u prepunom društvenom domu u Ivanečkoj Željeznici održala skup za građane na temu (potencijalnog) kamenoloma, uz kratku i jasnu poruku - "Nećemo stati!"

Na skupu je predstavljen rad Eko Udruge "Naša Ivanščica", čiji je cilj spriječiti otvaranje kamenoloma na Ivanščici nadomak prvih kuća u Željeznici i Ivanečkoj Željeznici. Osim toga, u krugu od 5 kilometara nalazi se i nekoliko izvora pitke vode.

Priopćenje Eko Udruge u nastavku prenosimo u cijelosti:

Bregi nisu na prodaju!

- Kao hladan tuš, stanovnike Ivanečke Željeznice i Željeznice iznenadila je vijest da je privatni investitor pokrenuo postupak da se i brdo Obrošćica pretvori u kamenolom. Znali smo da su apetiti veliki, ali malo tko je očekivao da će se ti apetiti manifestirati u tako kratkom vremenskom periodu.

Za vrijeme dok je javnost bila relaksirana romantičnim pričama o parku prirode i bajkama o zaštiti Ivanščice, "neprijatelj" je svoje pipke protegnuo i do drugog brda, još bliže domovima ljudi. Koliko daleko ti pipci, ti krakovi sežu, teško je reći, ali ono što je jasno i nedvojbeno, na samom su nam kućnom pragu.

336924895_1024716685156588_7159427405633017116_n.jpg

Ako se uopće može govoriti o nekakvoj sreći u cijeloj ovoj ogromnoj nesreći i nepravdi za žitelje ovog kraja, uspjeli smo doći do te informacije i to ni više, niti manje nego iz usta načelnika općine Budinšćina, g. Hercigonje koji nam je to priopćio u razgovoru, a da pri tome nije čak ni trepnuo. On već u mislima broji apoene koje će njegova općina uprihoditi kroz koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina i pri tome ga očito nije briga što će mnogi životi biti uništeni. Toliko o dobrosusjedskim odnosima i poštenju.

"Zar se skrivate od ljudi?"

I dok razmišljamo o ovoj, za nas, ponovo novonastaloj situaciji, pitamo se gdje je nestao naš gradonačelnik sa svojim službama koji je obećao pomno pratiti situaciju i pravovremeno reagirati u slučaju bilo kakve potrebe. Ako se prisjetimo njegovog prvog javnog nastupa na ovu temu ispred pune dvorane društvenog doma u Ivanečkoj Željeznici negdje sredinom ljeta 2022. u kojem je, parafraziramo izjavio, nisam siguran da se tu išta više može učiniti, smatram da je to sve otišlo predaleko, onda možda i ne čudi njegova "tišina" jer je svojim prvim izjavama dao naslutiti u kojem smjeru će njegovo zalaganje ići. Doduše, kasnije je bio vrlo aktivan i glasan po pitanju peticije protiv kamenoloma, prikupio se velik broj glasova za koje mi ne znamo što je s njima učinjeno, kome su predani, što se postiglo. Gradonačelniče, što smo s tim glasovima, s tim potpisima??? Da li ste stvarno nešto radili ili ste samo stvarali dojam da se radi, pitanje je na koje ste nam dužni odgovor. Predsjednik Gradskog vijeća nije bio tako grlat i glasan po pitanju peticije. Slobodno možemo reći da ni po čemu po pitanju ovog nesretnog kamenoloma nije bio glasan. Ne znamo ni za jedan njegov javni istup u kojem bi on jasno i glasno rekao svoj stav. Doduše, na jednom od sastanaka je to izjavio i zauzeo taj stav, ali to je bilo tad i nikad više. I on je nestao, ni on se ne pojavljuje više i ne progovara. Predsjedniče Gradskog vijeća, što smo sa kamenolomom, što ste učinili i planirate učiniti da se otkloni ova prijetnja koja visi i nad vašom adresom? Zar se skrivate od ljudi?

Varaždinski župan na svako pitanje o kamenolomu progovara, ja sam za park prirode. To je već postalo kao neka mantra, čak i ako ga se ništa ne pita, on progovara i to izgovara. I dok on to školski recitira, ja sam za park prirode, istovremeno nam uvaljuju još jedno istražno polje, u tišini zauzimaju još jedno brdo i to sve u županovom vremenu i prostoru u kojem je "on za park prirode". Bome se trudi, rezultati su vidljivi.

"Imamo osjećaj da su nas istovremeno tapšali po leđima i podmetali noge"

Nećemo se lagati, iz svemira se vidi razočaranje koje smo doživjeli, imamo osjećaj da su nam istovremeno dok su nas tapšali po leđima, podmetali noge. Ipak, još stojimo.

Početkom godine sudjelovali smo na okruglom stolu na temu budućeg parka prirode na kojem je bilo rečeno da se radi stručna podloga koja će odrediti granice tog parka prirode i da ćemo te granice imati najkasnije početkom travnja, a već početkom slijedeće godine možemo očekivati i proglašenje parka prirode. Debelo smo zakoračili u drugu polovicu travnja, a od stručne podloge niti p. Saborski zastupniče, inicijatoru proglašenja Ivančice parkom prirode, zar ste nam lagali? Jeste li nas obmanjivali?

337297826_1486726395490409_5482184699795852425_n.jpg

Na krapinsko-zagorskog župana nećemo trošiti riječi. On nikad ništa nije kriv, nikad ništa nije u njegovoj nadležnosti, sve su to "drugi pripremili", drugi "guraju", za njega može "i jedno i drugo". U tom duhu mu i izgledaju prostorni planovi, kod njega je moguće da da se u prostornom planu turistička zona naslanja i dobrom dužinom dijeli granicu s ekploatacijskim poljem mineralnih sirovina. To je očito neka nova doktrina kojoj je temelje postavila "a je to" ekipa.

"Nećemo stati!"

Nakon početnog šoka hladnim tušem, slijedi afirmacija, krvotok pojačano radi, "utopljuje" tijelo i sprema ga za akciju. Zato smo se okupili u društvenom domu, zato se tražilo mjesto više. Zato će nas slijedeći put biti još više, dok ne napunimo svaki društveni dom u svakom okolnom mjestu, nećemo stati! A vi svi koji ste nam tobože prijatelji, koji nas istovremeno tapšate i podmećete noge, ne zaboravite da morate živjeti među nama, nemojte misliti da smo toliko glupi da dva puta progutamo isti mamac.

Delajte si kamenolome u svojem dvorištu, pod svojim prozorom, naši domovi, naši bregi nisu na prodaju, a na svaki pokušaj otimačine adekvatno ćemo odgovoriti!! - stoji u ubjavi na Facebooku.