Eko udruga "Naša Ivanščica": Prijete nam i ekološka i demografska katastrofa, borimo se za budućnost

TB/Varaždinske vijesti | 28.8.2022. u 16:25h | Objavljeno u Našim krajem

Eko udruga "Naša Ivanščica" uputila je poziv u pomoć na mnoge adrese, a prvi odgovor dobili su od saborskog zastupnika Marina Miletića (Most), koji se odmah aktivno uključio u rješavanje njihovog problema, navode iz Udruge. Miletić je u subotu osobno posjetio Željeznicu i Ivanečku Željeznicu kako bi iz "prve ruke" dobio informacije i uvjerio se u apsurd kamenoloma na ovome području.

>>Marin Miletić (Most) protiv kamenoloma: "Elementarna logika govori da je neprihvatljivo počiniti ekocid"

Prijetnje megalomanskih zahvata

- Osim ekološke katastrofe koje izazivaju ovakvi megalomanski zahvati, nama prijeti i demografska katastrofa jer će kamenolom otjerati svo mlado stanovništvo iz ovog područja, brojne mlade obitelji koje su odlučile ostati na zemlji svojih predaka i brojne obitelji koje su odlučile doseliti u ovu dolinu – istaknuli su.

Okrugli stol na temu kamenoloma, u organizaciji zastupnika Miletića, održat će se 8. rujna u 11 sati u Maloj dvorani Hrvatskog Sabora.

Pitanje "života i smrti"

- Raduje nas što će na tom sastanku sudjelovati i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, koje istovremeno gura projekt parka prirode na ovom lokalitetu i kamenolom - dvije nespojive pojave. S obzirom na to da je ovo vitalno pitanje našeg mjesta i okolice, na neki način pitanje "života i smrti", argumentima ćemo dokazati nadležnim institucijama kako kamenolom i ova lokacija nisu spojivi. Ovo je borba za naše zdravlje, na naše pravo na čisti zrak, zdravu i čistu vodu, na zdrav okoliš, na naša, Ustavom zajamčena prava – ovo je borba za našu budućnost i naš identitet – odlučno poručuju iz Eko udruge "Naša Ivanščica".