Ekipa serijala 'Dosje Jarak' česti gost u Donjoj Voći, znamo i povod

| 26.5.2024. u 09:20h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom pete obljetnice umjetničke kolonije ‘Dani braće Stolnik’, u subotu su u Donjoj Voći, ispred Galerije Stolnik, otkrivene biste u sjećanje na braću Stjepana i Slavka Stolnika, majstore naive. Na samoj obljetnici prisutna bila i RTL ekipa serijala „Dosje Jarak“ s voditeljem Andrijom Jarak koji su unazad mjesec dana česti gosti u Općini Donja Voća, a razlog je upravo snimanje emisije o braći Stolnik čije prikazivanje predviđeno za jesen.

Uz otkrivanje bisti, otvorena je i dvodnevna izložba 20 djela ovih velikana voćanskog kraja. Koloniju ‘Dani braće Stolnik’ je prije pet godina pokrenuo KUD ‘Voća’, a samih se početaka prisjetila predsjednica KUD-a Ljubica Galić.

- Prva je kolonija počela skromno, kao i sve velike stvari, a iduće su kolonije stasale u prepoznatljive likovne kolonije pod vodstvom slikara Vinka Gregureca. Tematski su slijedile ono što su slikala braća Stolnik - voćanske običaje, muzikaše, spilju Vindija i slično. Teme su to koje KUD ‘Voća’ ujedno nastoji oživjeti. Nadalje, 2023. godine, u okviru martinjskog izdanja kolonije, s radom počinje kiparska kolonija pod vodstvom kipara Slavka Bunića. Tada se rodila ideja da se voćanski velikani vrate na rodnu grudu postavljanjem biste na obiteljskom imanju, ispred Galerije Stolnik - prisjetila se Galić.

Općina Donja Voća jedan je od pokrovitelja ovog zaista bitnog trenutka za cijelu zajednicu, a načelnica Sanja Kočet istaknula je važnost očuvanja bogate i raznolike kulturne baštine na Voći.

- Kreiranje različitih manifestacija održava se ta kultura njegovanja i odnosa prema baštini, ali prije svega odnos i poštovanje prema ljudima koji su dio tog kulturnog bogatstva općine kao braća Stolnik, ali i ljudi koji svojim radom i danas doprinose očuvanju bogatstva općine. Općina će i dalje nastaviti i njegovati tradiciju, kulturu i sjećanje na ljude koji su dio tog kulturnog bogatstva kao jedan od temeljnih stupova razvoja naše općine. – poručila je Načelnica Kočet

Kolekcionar Vladimir Malogorski za života je prikupio poveću zbirku slika braće Stolnik.

- Veliki umjetnici su posebni ljudi, a od tih posebnih ljudi, najposebniji je bio Slavko Stolnik. Poseban je bio po tome što se ni sa kime nije htio uspoređivati, a za to je imao i dobar razlog. Po meni je on najveći slikar naive dosad. On nije imao predloške, nije imao štafelaje. Za svoje slikarstvo sam je govorio da ‘Nitko nije napravio takav ‘štimung’ na slici kao on’ - rekao je Malogorski.

Biste je izradio kipar Slavko Bunić, koji ih je ovom prilikom i otkrio, a nastale su upravo na kolonijama koje nose imena velikih Stjepana i Slavka Stolnika.