Edukativne radionice: Općina Bednja potiče očuvanje bednjanskog govora među djecom Foto: Općina Bednja

Edukativne radionice: Općina Bednja potiče očuvanje bednjanskog govora među djecom

Općina Bednja/vv | 7.3.2023. u 16:41h | Objavljeno u Našim krajem

Uz potporu Ministarstva kulture i medija Općina Bednja nastavlja čuvati i promovirati svoj izvorni govor

Zahvaljujući potpori koja je ovih dana stigla iz Ministarstva kulture i medija, Općina Bednja i ove godine nastavlja s provođenjem edukativnih radionica očuvanja bednjanskog govora za djecu. Ovo je još jedna potvrda da je vrijednost bednjanskog govora te važnost njegovog očuvanja i prenošenja na mlađe generacije prepoznata i na razini Republike Hrvatske.

Naime, Ministarstvo je u sklopu svog programa zaštite pokretnih kulturnih dobara ove godine Općini Bednja dodijelilo bespovratna sredstva u iznosu od 2.123,56 eura, odnosno 16.000 kuna.

- Drago mi je što je Ministarstvo i ove godine prepoznalo vrijednost programa kojeg Općina Bednja već kontinuirano provodi. Bednjanski je govor važan dio kulturne baštine i tradicije našeg kraja zbog čega ovim radionicama nastojimo spriječiti njegovo izumiranje. Poticanjem očuvanja bednjanskog govora među djecom našu bogatu kulturu prenosimo na buduće generacije i potičemo naše najmlađe da ju njeguju i poštuju. To je garancija da će tradicija, kultura i baština živjeti i dalje – rekao je načelnik Damir Poljak.

Uz provođenje radionica za djecu i skori dovršetak izgradnje Polivalentnog kulturnog centra za očuvanje bednjanskog govora, jedan od vokalno najbogatijih, najstarijih i najkompliciranijih govora kajkavskog narječja sasvim sigurno neće biti zaboravljen.