Edukacijski tim UDVDR Ivanec lepoglavskim osmašima održao predavanje o Domovinskom ratu Foto: Grad Lepoglava

Edukacijski tim UDVDR Ivanec lepoglavskim osmašima održao predavanje o Domovinskom ratu

Varaždinske vijesti | 24.5.2022. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

S ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske, edukacijski tim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održao je učenicima 8. razreda OŠ Ante Starčević iz Lepoglave predavanje na temu "Domovinski rat – Istina o slobodi".

Članovi UDVDR Ogranka Ivanec - Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski, te Vjekoslav Špac iz HVIDR-e Ivanec, osmašima su prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovo izbijanje i sam završetak.

Predavanje je bilo koncipirano u tri dijela. U prvom je dijelu učenicima prikazan animirani film (animirani zemljovid) Hrvatskog povijesnog muzeja "Domovinski rat", nakon čega su, kroz prezentacije koje su uslijedile, izneseni detalji o uzrocima i tijeku Domovinskog rata, stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske u nametnutom ratu. U trećem dijelu, koji je bio praktične naravi, učenici su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi.

Učenici su imali prigode vidjeti i ratne memorabilije, odnosno autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, a prikazani su im i segmenti dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost".

lepoglava_predavanje_o_domovinskom_ratu_17052022_1.jpg

lepoglava_predavanje_o_domovinskom_ratu_17052022_2.jpg

lepoglava_predavanje_o_domovinskom_ratu_17052022_3.jpg