DVD Petrijanec obilježio 110. godina rada: "Hvala vam na svemu!"

VV | 29.7.2021. u 13:37h | Objavljeno u Našim krajem

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, u subotu 24. srpnja, svečano je proslavljeno 110 godina od osnutka DVD Petrijanec. Obilježavanje ovog visokog jubileja zapravo je započelo već dan ranije, svetom misom u župnoj crkvi, blagoslovom novog kombi vozila te polaganjem vijenaca i svijeća na mjesnom groblju, dok je u subotu, glavnog dana proslave održana budnica i mimohod vatrogasaca koji je vodio zapovjednik DVD-a Valentino Jovan, a održana je i svečana sjednica ispred Vatrogasnog doma.

Screenshot_2021-07-29_at_13-40-53_110_obljetnica_osnutka_DVD-a_Petrijanec_-_Petrijanec_hr.jpg

Vatrogasno društvo u Petrijancu osnovano je 23. srpnja 1911. godine, a pretpostavlja se da je glavni povod osnivanja vatrogasnog društva bio veliki požar u svibnju te godine u Petrijancu, u kojem je izgorjelo nekoliko zgrada. Prvi zapovjednik je bio Franjo Siegl, a njegov zamjenik Pavao Andrlić.

Na početku sjednice vatrogasce su pozdravili domaćini, predsjednik DVD-a Petrijanec Darjan Lukaček i tajnica Andrijana Kolarić, a u sklopu svečanosti vatrogascima su uručene i plakete koje su im podijelili predsjednica Vatrogasne zajednice Općine Petrijanec Nataša Šincek te zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović.

- Hvala našim vatrogascima na njihovom radu i vremenu koje izdvajaju kako bi pomogli svojim mještanima. Općina Petrijanec će i dalje biti podrška vatrogascima, posebno što se tiče obnove voznog parka, ali i daljnjeg ulaganja u vatrogasne domove - rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. 

Screenshot_2021-07-29_at_13-42-25_110_obljetnica_osnutka_DVD-a_Petrijanec_-_Petrijanec_hr.jpg

Uz vatrogasce iz susjednih i prijateljskih društava, svečanosti su prisustvovali i članovi iz pet vatrogasnih društava iz Republike Slovenije u ime kojih je Majda Kunčnik, predsjednica PGD-a Desenci, inače pobratimljenog s DVD-om Petrijanec, čestitala petrijanečkim vatrogascima na 110 godina dugoj tradiciji te im predala prigodan poklon.
U sklopu obilježavanja velikog jubileja članovima DVD Petrijanec podijeljena su odlikovanja, priznanja i zahvalnica, pri čemu je Pavao Leskovar primio priznaje za Posebne zasluge koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica, dok su Ivan Bačan, Josip Kranjčić, Vladimir Telebar i Franjo Žmegač primili zlatne medalje. Počasni predsjednik DVD-a Petrijanec, Zvonko Mikac, odlikovan je Poveljom i plaketom s likom Đure Deželića, što je najviše priznanje koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica, praktički nagrada za životno djelo. Podijeljene su i zahvalnice sponzorima, donatorima te udrugama s kojima DVD Petrijanec surađuje.

Označeno u