DVD Karlovec Ludbreški najbrži u kroćenju „Dravskog zmaja“

Varaždinske vijesti | 10.11.2021. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ početak studenoga posvetila je organizaciji već tradicionalnog operativnog natjecanja vatrogasaca, na kojem uz obvezno sudjelovanje domaćih šest DVD-ova, bivaju pozvana i prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva.

Treće operativno vatrogasno natjecanje „Dravski zmaj“, kroz čiji naziv su povezani Podravina i sveti Juraj, zaštitnik župe Sveti Đurđ, koji svog simboličnog neprijatelja nalazi upravo u zmaju, ove je godine ponovno imalo međunarodni karakter, s obzirom da su ovoga puta samo u svojstvu promatrača sudjelovali kolege vatrogasci iz slovenskog PGD-a Dobovec.

Brojni zaljubljenici u vatrogastvo, među kojima vatrogasci iz šire regije, kao i stanovnici ove općine, znatiželjno su popratili atraktivan prikaz brojnih vještina i znanja koje vatrogasci koriste u različitim operativnim aktivnostima, od gašenja požara uporabom vode iz rijeke, kroz test snage i izdržljivosti u vatrogasnom petoboju, do prijevoza vatrogasaca i opreme uporabom čamca na vesla na jezeru.

Dodatan je ovo oblik osposobljavanja vatrogasaca, uz uobičajene pokazne taktičke vježbe koje ova Zajednica uobičajeno organizira najmanje jednom godišnje. U operativnom natjecanju svi su vatrogasni operativci imali jednaku opremu i odlične vremenske uvjete za međusobno nadmetanje, poštivajući epidemiološke mjere organiziranim izbjegavanjem kontakata međe ekipama.

Svaka ekipa izvela je 6 taktičkih zadataka na 6 lokacija u različitim mjestima na području općine Sveti Đurđ, uz pozorno promatranje izvođenja od strane službenih ocjenjivača.

Nakon nekoliko sati napornoga rada najuspješnija je bila ekipa DVD-a Karlovec Ludbreški, ispred DVD-a Hrženica i DVD-a Sveti Đurđ. Nezahvalno četvrto mjesto osvojili su članovi DVD-a Struga, dok su iza njih plasirani DVD Komarnica Ludbreška i DVD Sesvete Ludbreške.

Najbolje plasirana odjeljenja primila su zaslužene pehare i nagrade u obliku vatrogasne opreme dok su svi sudionici kao uspomenu s natjecanja ponijeli prigodne majice.

U provedenoj analizi na kraju ovog natjecanja, svoj osvrt na odrađene vježbe po pojedinim lokacijama te zadovoljstvo prikazanim znanjem i vještinama izrazio je voditelj natjecanja odnosno zapovjednik VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček, osvrnuvši se na provedbu pojedinih zadataka, uz najavu nekoliko internih obuka na razini Zajednice tijekom narednog zimskog razdoblja.

Nazočnima su se obratili i predsjednik Zajednice Krunoslav Turković te načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, a koji je pohvalio rad vatrogastva kao temeljnog stupa sigurnosti stanovnika općine, na čiji se angažman može računati u svakoj iznenadnoj situaciji, izrazivši veliko zadovoljstvo viđenim izvedbama vježbi, uz pohvale zajedništvu i timskom duhu koji je razvidan u okviru VZO Sveti Đurđ.